Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20 resultaten


ID: 130670 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhagen als veekering

Spiervelden 1, Temmersdreef (Heuvelland)
Geschoren hagen van overwegend eenstijlige meidoorn met sporen van vroeger beheer als gelegde haag, aangeplant op de perceelsgrens, langsheen Spiervelden en de Temmersdreef, tevens noordelijke en westelijke begrenzing van de huiskavel.


ID: 130586 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Zandberg (Heuvelland)
Gelegde haag van eenstijlige meidoorn, aangeplant op de perceelsgrens, haaks op de Zandberg.


ID: 130503 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Zwartemolenstraat (Heuvelland)
Gemengde soortenrijke houtkant op talud met restanten van gelegde veldesdoornhaag langsheen de Zwartemolenstraat.


ID: 132040 | Landschappelijk element

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.


ID: 132476 | Landschappelijk element

Gelegde weerhaag als erfafsluiting

Keibilken (Poperinge)
Een veekeringshaag van meidoorn sluit het erf af langs de straatzijde en vertoont nog sporen van oude vlechttechnieken waarbij de haag werd gelegd. Hierbij werd de haag grondig uitgedund en werden de uitgeselecteerde takken aan de basis voor 2/3 door gekapt om ze onder een hoek van ongeveer 45 graden te leggen in een steunconstructie van verticaal gepote takken en aangebonden met wissen van bindwilg. Op de geselecteerde gelegde takken ontstaan de jonge twijgen die later het volume van de haag bepalen. Het leggen van hagen is een zeer goed uitgekiende en doeltreffende techniek om het gat in de haag te dichten en om de haag over haar volledige lengte ondoordringbaar te maken voor vee.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 308976 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag rond huiskavel

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.


ID: 130770 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

Visserspad (Sint-Genesius-Rode)
Langs het Visserspad werd in 2007 een oude uitgegroeide meidoornhaag volgens hedendaagse inzichten gelegd, dit is een vlechttechniek waarbij de haag als afsluiting ondoordringbaar wordt gemaakt. Dit gebeurde echter zonder voorafgaande verjonging op zwaar hout. Indien deze haag weer op voldoende wijze regenereert dan biedt deze toegepaste techniek mogelijkheden voor het onderhoud van sterk uitgegroeide en verwaarloosde meidoornhagen.


ID: 131473 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag aan zevensprong 'Aan de Ling'

Hoeneveldje (Voeren)
De éénstijlige meidoornhaag is het restant van een gelegde meidoornhaag als veekering nabij een zevensprong.


ID: 304604 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag

I gen Treut (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij een weiland langs de Gulp. De functie van de weerhaag is het vee op de weide houden. Deze haag heeft relicten van gelegde hagen. Deze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalende objecten in het Voerense landschap. Het netwerk van hagen refereert aan het historisch landschapsbeeld zoals nog zichtbaar op historische kaarten.