Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

483 resultaten


ID: 307645 | Landschappelijk element

Kasseiweg Meerbeeksedelleweg

Meerbeeksedelleweg , Merbeekstraat (Bierbeek)
De Meerbeeksdelleweg is een kasseiweg die zuidwaarts richting de vallei van de Molendaalbeek en het gehucht Meerbeek slingert. De weg is deels ingesneden als holle weg en loopt vervolgens op het plateau tussen uitgestrekte akkers. De kasseiweg is aangelegd met Tiense kwartsiet en Petit Granit, in onregelmatig verband. Het profiel is licht bolrond en de weg is afgeboord met Petit Granit en in mindere mate Tiense kwartsiet. De kasseiweg daalt af naar de beekvallei en krijgt opnieuw het karakter van een holle weg tussen taluds met gemengd hakhout. De kasseiweg is al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten en maakt deel uit van de historische verbindingsweg tussen Lovenjoul en Bierbeek.


ID: 307647 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nieuwe Geldenaaksebaan

Nieuwe Geldenaaksebaan (Bierbeek)
De Nieuwe Geldenaaksebaan ligt in het verlengde van de Oude Geldenaaksebaan en is grotendeels gekasseid met Tiense kwartsiet. De kasseiweg maakt deel uit van de historische hoofdverbindingsweg tussen Leuven en Geldenaken of Jodoigne die over de verschillende dorpskouters zuidwaarts liep. De weg ligt in het verlengde van de Oude Geldenaaksebaan en is zo een onderdeel van de ‘Grand Chemin’ zoals vermeld op de Villaretkaart.


ID: 307676 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Perrestraat-Zwartehoekstraat

Perrestraat, Zwartehoekstraat (Bierbeek)
De Perrestraat is een kasseiweg die werd afgedekt met asfalt maar door slijtage zijn de kasseien op veel plaatsen zichtbaar. De weg is aangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet en porfier in halfsteensverband. In de holle weg komt de Perrestraat samen met de Zwartehoekstraat. Deze kasseiwegen maken deel uit van het netwerk onverharde wegen dat de gehuchten Opvelp en Mollendaal met elkaar verbindt. De wegen blijven lange tijd onverhard tot in de tweede helft van de 20ste eeuw wanneer de Perrestraat wordt gekasseid. Dit gebeurt voornamelijk in functie van een betere bereikbaarheid van de landbouwpercelen.


ID: 307635 | Landschappelijk element

Kasseiweg Speelpleinstraat

Speelpleinstraat (Bierbeek)
De Speelpleinstraat takt af van de Oude Geldenaaksebaan en loopt tot in het centrum van Bierbeek. Het eerste deel van de weg is sterk ingesneden en gekasseid tot aan de sportterreinen. Deze holle weg is aangelegd met vrij regelmatige kasseien in halfsteensverband in porfier en Tiense kwartsiet.


ID: 132055 | Landschappelijk element

Oever met elzenhakhout Oude Dijlemeander

Dijleweg (Bonheiden)
Oevers van de afgesneden Dijlemeander zijn met zwarte els beplant. De elzenhoutkant is er aangebracht als oeverversteviging en wordt als hakhout onderhouden.


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 132571 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

't Hoogste (Bornem)
Een houtkant met vooral tamme kastanje en zomereik en bijmenging van lijsterbes, vogelkers en aalbes markeert de perceelsgrens van een weiland. De gemengde houtkant bevindt zich op een licht talud langs de straatzijde.


ID: 132573 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 40 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een houtkant van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132572 | Landschappelijk element

Oeverversterking van els bij omgrachte hoeve

't Hoogste 61 (Bornem)
Het omgrachte erf van een hoeve wordt rondom extra verstevigd door een rij van zwarte els. De hoeve met omgrachting is al aanwezig op de Ferrariskaart.


ID: 132584 | Landschappelijk element

Gemengde houtwal

Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.