Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

469 resultaten


ID: 300829 | Landschappelijk element

Houtkant met witte abeel

Overwijs (Westerlo)
Op de rand van een bos en weiland in Overwijs, bevindt zich een houtkant van witte abeel. Vermoedelijk gaat het hier om een recente aanplanting daar witte abeel traditioneel niet als hakhout werd gebruikt.


ID: 300830 | Landschappelijk element

Houtwal

Overwijs (Westerlo)
In het noorden van de Beeltjensbossen komt langs een pad een houtwal met hakhout van zomereik voor. Vermoedelijk is dit een restant van een oude perceelsrandbeplanting, toen het perceel nog als landbouwgrond gebruikt werd.


ID: 135030 | Landschappelijk geheel

Zoerselbos en Hooidonkse Beemden

Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat de ankerplaats tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 305836 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 305837 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Oude Trambaan (Zottegem)
Bij de grens tussen Leeuwergem en Oombergen is de Oude Trambaan als fietspad aangelegd. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van zwarte els aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een rijk assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 130222 | Landschappelijk element

Houtkant van meidoorn op talud

Bruul (Zwalm)
Oude houtkant op een talud, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van sleedoorn, zomereik, braam, vlier en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.


ID: 130220 | Landschappelijk element

Opslag van cultuurpeer

Bruul 27 (Zwalm)
Het betreft hier massale opslag van cultuurpeer. Het relict werd aangeduid als houtkant omdat het een redelijke oppervlakte beslaat, doch deze is hier NIET gelieerd aan een perceelsgrens. De zone waar in deze beplanting zich voordoet is zéér drassig (kwelmzone). Deze locatie is lange tijd bewoond door "Peet Van Passel", een lokaal volksfiguur die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op het erf. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd.


ID: 130260 | Landschappelijk element

Houtkant van es op talud

Groenstraat (Zwalm)
Oude houtkant op talud, in hoofdzaak bestaand uit gewone es. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan. De houtkant wordt als hakhout beheert, dit is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130329 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelgem (Zwalm)
Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit meidoorn, es, vlier en olm. De houtkant wordt als hakhout beheerd. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud was hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.