Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

143 resultaten


ID: 134307 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Heers

Nieuwe Steenweg 69-71 (Heers)
Verwaarloosd en verwilderd, ongeveer 5 ha groot kasteel­park in landschappelijke stijl, aangelegd het eerste kwart van de 19de eeuw, gewijzigd midden die eeuw, deel van een kasteeldomein (circa 14 ha) van feodale oorsprong met neerhof-opperhofstructuur.


ID: 134346 | Landschappelijk element

Pastorie- en calvarietuin

Peuskensstraat 3 (Heers)
Ommuurde voortuin met smeedijzeren inrijhek uit de eerste jaren van de 20ste eeuw, bij de 1772 gedateerde pastorie.


ID: 130744 | Landschappelijk element

Sierhaag van taxus bij houten kruisbeeld

Boulevardstraat, Geraardsbergsesteenweg, Geraardsbergsestraat (Herne)
De sierhaag van gewone taxus (Taxus baccata) bevindt zich op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat, de Boulevardstraat en de Kramerijkstraat. De geschoren haag is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vormt een historisch eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een houten kruisbeeld.


ID: 131335 | Landschappelijk element

Sierhaag van buxus

Markstraat 18 (Herne)
De geschoren randpalm is aangeplant tegen de westgevel van een stalling. De buxus heeft een representatieve groeivorm en is een voorbeeld van een bepaalde beheersvorm uit het verleden waarbij er buxus bij een boerenerf werd beheerd als topiary.


ID: 134643 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terlaemen

Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
Op een 18de-eeuwse site geënt parkje, met traceerbare sporen van de geome­tri­sche aanl­eg en deel van een do­mein van circa 60 hectare; in 1882 uitgebreid 18de-eeuws kas­teel en belangrijk hekwerk uit de zelfde tijd.


ID: 303199 | Landschappelijk element

Begraafplaats

Hoflaan (Hoeselt)
In de late jaren 1950 aangelegde begraafplaats met toegangshek, mooie lanen van schijncipres, een hagentuin rond een Christusbeeld en enkele volgroeide bomen.


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 43763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met tuin

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Aansluitend bij het erf boomgaard en vroegere groentetuin met taxusprieel.


ID: 131132 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Het prieel van geschoren taxus bevindt zich in de groentetuin aansluitend bij het erf van een voormalige hoeve langs de Dorpsstraat, gelegen in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke. Het prieel is een restant van een 18de-eeuws boerentuintje.