Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

344 resultaten


ID: 130002 | Landschappelijk element

Houtkant van zwarte els langs Merensloop

Akkerstraat (Wachtebeke)
Tussen de Akkerstraat en de N49 bevindt zich een weiland met een beekbegeleidende houtkant van Zwarte els.


ID: 32841 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klijtbosstraat 27 (Wervik)
Wederopbouwhoeve volledig aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrind erf met bakstenen stoepen en ten zuidoosten toegangshek.


ID: 132761 | Landschappelijk element

Hoog geknotte essenrij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Acht hoog geknotte essen als een onderdeel van een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De geknotte essen werden periodiek geknot om het hout te gebruiken voor brand-, gerief- en constructiehout. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de uitdrogende werking van de zon.


ID: 132766 | Landschappelijk element

Opgaande es in knotbomenrij bij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, met naast een hakhoutstoof van linde ook een opgaande schietwilg en een flink uit de kluiten gewassen es. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam.


ID: 132767 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij watermolen Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.


ID: 130290 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van es en haagbeuk

Boembeekstraat (Zwalm)
Langs een beekje dat afwatert in de Zwalm en op de perceelsrand van een weide, gelegen langs de Boembekestraat, staat het restant van een oude knotbomenrij. Vier exemplaren, waarvan drie essen en een haagbeuk, zijn overgebleven en ze werden hoog geknot op circa 3 meter. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 130222 | Landschappelijk element

Houtkant van meidoorn op talud

Bruul (Zwalm)
Oude houtkant op een talud, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van sleedoorn, zomereik, braam, vlier en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.


ID: 130218 | Landschappelijk element

Opgaande eik op talud bij holle weg

Bruul 27 (Zwalm)
Bij een driehoekig perceel en op het talud van een holle weg staat een opgaande eik. Het is niet duidelijk of deze boom op private grond staat of op het openbaar domein. Deze locatie is lange tijd bewoond door Peet Van Passel, een lokaal volksfiguur die onder andere verantwoordelijk is voor een aantal beplantingen op dit erf. De beplantingen op het talud van de holle weg zijn bedoeld om het talud van de holle weg te verstevigen. Peet is overleden en zijn erf is verkocht. Op het ogenblik van de inventarisatie werd er een nieuwe woning gebouwd. De nieuwe eigenaar is gewezen op het belang van de aanplantingen.


ID: 130260 | Landschappelijk element

Houtkant van es op talud

Groenstraat (Zwalm)
Oude houtkant op talud, in hoofdzaak bestaand uit gewone es. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan. De houtkant wordt als hakhout beheert, dit is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130094 | Landschappelijk element

Knoteik in houtkant op talud

Hembeke 5 (Zwalm)
Op het talud van de holle weg staat een geknotte eik als onderdeel van een houtkant. De houtkant en de knotbomen werden traditioneel beheerd door ze periodiek te kappen.