Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

344 resultaten


ID: 308480 | Landschappelijk element

Gedenksite voor Franse oorlogsdoden 'Hugot-bosseltje'

Hugotstraat (Langemark-Poelkapelle)
Aangelegde site op vooroorlogse deels omwalde hoevesite, ter herinnering aan Franse oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302863 | Landschappelijk element

Opgaande zomereiken als erosiebestrijding

Molenstraat, Oude Geraardsbergsestraat, Sint-Barbarastraat (Lennik)
Ter hoogte van een driesje, ontstaan door de kruising van oude veldwegen - de Molenstraat, de Oude Geraardsbergsestraat en de Sint-Barbarastraat -, staat een eeuwenoude veldkapel gewijd aan de Heilige Barbara, omzoomd door enkele oude lindebomen (Tilia cordata). Twee aanpalende zomereiken (Quercus robur) maken het zicht compleet.


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 132010 | Landschappelijk element

Houtkanten van es langs holle weg

Langekouter (Maarkedal)
Aan beide kanten van de holle weg zijn de taluds beplant met houtkanten. De houtkanten hebben nog sporen van een traditioneel beheer en zijn in hoofdzaak beplant met es en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, okkernoot, sleedoorn, zomereik, schietwilg, vlier en olmen.


ID: 300013 | Landschappelijk element

Houtkant op wegtalud langs Zeitje

Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariƫteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.


ID: 130362 | Landschappelijk element

Vijf hakhoutstoven van hazelaar op talud

Holleweg (Oudenaarde)
Aan de westzijde van de Holleweg, een oude kasseiweg, staan bovenop het talud vijf zwaar ontwikkelde hakhoutstoven van hazelaar. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 3,5 tot 5,1 meter en dragen de sporen van een periodiek onderhoud. Vermoedelijk zijn deze vijf hazelaars een restant uit een houtkant.


ID: 305373 | Landschappelijk element

Houtkant op kunstmatig talud

Jagerij (Oudenaarde)
Houtkant van gewone es op een kunstmatig ontstaan talud langs twee zijden van een akkerperceel. Het belendend perceel werd afgegraven, vermoedelijk voor het maken van bakstenen. Het hierdoor ontstane talud werd beplant om het talud te verstevigen. De aanplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 300035 | Landschappelijk element

Oude kaphaag met es, haagbeuk, eik en veldesdoorn

Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.


ID: 300040 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs beek van es en els

Varent (Oudenaarde)
Langs de beek bij de gemeentegrens tussen Oudenaarde en Horebeke staat een knotbomenrij van els en es.


ID: 132481 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier langs Boeschepebeek

Bethunestraat (Poperinge)
Langs de Boeschepebeek zijn in een onregelmatig plantverband 4 zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen in het landschap zijn bewaard.