Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 73918 | Bouwkundig element

Hoeve Vandesande

Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.


ID: 308547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenburgerhuis

Kremerstraat 18 (Brakel)
Vrijstaande boerenburgerwoning op omhaagde site. Dubbelhuis uit twee bouwlagen uit verzorgde baksteenbouw. Haaks landgebouw met ten oosten ervan hoogstamboomgaard.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 71812 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brugse Steenweg 81 (Brugge)
Lage, verankerde en witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen. Het erf, waarop enkele hoogstammige fruitbomen, is aan de straatzijde afgesloten door een meidoornhaag.


ID: 75118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norenburg

Waggelwater 18-19 (Brugge)
Omwald kasteeldomein gelegen langs de vaart Brugge-Oostende en toegankelijk via een lange dreef die zowel naar een toegangsbrug als een boerenarbeiderswoning met schuur en stal ten zuiden loopt. Parkje met grasveld, struikenmassieven en opgaande bomen en ten oosten een moestuin en hoogstamboomgaard. Het domein is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk geflankeerd door bakstenen hekpijlers.


ID: 79028 | Bouwkundig element

Hoeve De Lisdodde

Legeweg 36 (Damme)
19de-eeuwse hoeve op onverhard, met gras begroeid erf met boomgaard. Lange erfoprit vanaf de straat afgezoomd met knotwilgen. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis van drie traveeën met links geïncorporeerde stallen; rechthoekige muuropeningen met deels vervangen schrijnwerk. Achter de woning, een haaks bakhuis; ten oosten, losstaand stalvolume in gele baksteenbouw.


ID: 78900 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Kwintenparochie met tuin

Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.


ID: 131528 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard Polderstraat

Polderstraat (Damme)
De hoogstamboomgaard ligt in het polderlandschap bij de Damse Vaart, net ten zuiden van de stadsvesting van Damme. Er is geen relatie met een of andere erfsituatie, het is een productieboomgaard met in oorsprong wel 200 fruitbomen.


ID: 38495 | Bouwkundig element

Hof te Groene Walle

Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.