Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

170 resultaten


ID: 42778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

La Nouvelle Maison met tuin, architectenwoning Henry van de Velde

Albertlaan 1 (Tervuren)
Modernistische interbellum architectenwoning naar ontwerp van Henry van de Velde met bijhorende siertuin, inclusief afsluitingshagen, hekken, keermuren, solitaire bomen, leibomen, tuinterrassen en tuintrappen.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 307972 | Landschappelijk element

Leipeer

Heideweg 2 (Tongeren)
Tegen de westelijke zijgevel van het woonhuis bij een hoeve werd een perelaar geplant waarvan de takken horizontaal in negen etages geleid werden. Ook tegen de zuidgevel staan nog twee leiperen met restanten van gesteltakken die horizontaal tussen de deur en de ramen werden geleid.


ID: 17048 | Bouwkundig element

Herberg

Gouden-Hoofdstraat 2 (Veurne)
Vermoedelijk voormalige herberg volgens puilijst met spoor van verdwenen uithangbord. Type afspanning van herberg met achterliggend schuurtje en kleine stal. Alleenstaand hoekhuis bij Boonakkerstraat.


ID: 130843 | Landschappelijk element

Geleide lindenrijen kerkhof Avekapelle

Kerkstraat (Veurne)
Een enkele en soms dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Michiel. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 450 cm. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 73 bomen aanwezig. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 132456 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat, Oostvleterendorp (Vleteren)
Een enkele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus. Alle lindebomen zijn geleid en gekandelaard. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 29 bomen aanwezig. Het betreft hier een goed bewaard en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 131896 | Landschappelijk element

Twee leiperen tegen gevel Huis Peters

Daal 5 (Voeren)
De twee leiperen staat tegen een zuidelijk georiƫnteerde gevel van het Huis Peters. Ze hebben een stamomtrek van 56 cm en 60 cm. De leibomen zijn kunstmatig gevormde fruitbomen, geplant met een welbepaalde functie voor fruitproductie. De geleide kunstsnoeivormen zijn beeldbepalende objecten.


ID: 37648 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kinkenberg 24 (Voeren)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gerestaureerd.


ID: 304855 | Landschappelijk element

Vier geknotte haagbeuken

Komberg (Voeren)
De vier geknotte haagbeuken staan op een perceelsgrens op het talud van de weg Komberg. De zuidelijke knotboom heeft een omtrek van 314 cm (gemeten op 80 cm hoogte). Enkele oude gesteltakken zijn zijwaarts geleid. De meer noordelijk gelegen knotbomen hebben een omtrek van 260 cm en 208 cm (gemeten op 150 cm) met een knothoogte van 3 m.