Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

118 resultaten


ID: 308546 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Kremerstraat 16 (Brakel)
Boerenburgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, met decoratief metselwerk met kenmerken uit het neotraditionalisme. Tegen de voorgevel groeit leifruit met een specifieke snoeivorm.


ID: 301389 | Landschappelijk element

Topiary van buxus

Termergelstraat 46 (Brakel)
De twee geschoren buxusfiguren staan op het erf in een buxushaag. De boerentopiary symboliseert een kip en haan.


ID: 75153 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tudor

Zeeweg 147, 147A-C (Brugge)
Kasteel gebouwd in 1904 in "Tudorstijl", gelegen midden een aangelegd park, bestaande uit lusttuin, kruidentuin en bos. Voormalig koetshuis aan het begin van de toegangsdreef.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 130378 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout bevindt zich een geschoren taxushaag van 18 m lengte en 110 cm hoogte, waarin zich twee geschoren vormen van tuintopiary bevinden (‘kip’ en ‘haan’) met een hoogte van 5,5 m. De haag en topiary vormen een historische eenheid met een hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten aan de straatkant.


ID: 303085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met op stam gezette hulsten

Krekelstraat 163 (Deinze)
Het perceel van een woning wordt langs twee zijden afgesloten door een hulsthaag. De traditioneel geschoren afsluitingshaag bestaat tevens uit een aanvulling met eenstijlige meidoorn. Het hofgat wordt aan de linker zijde geflankeerd door een opgaande welkomstlinde en aan de rechter zijde door een op stam gezette scherpe hulst. In totaal zijn op het moment van de inventarisatie vier op stam gezette hulsten waargenomen, verspreid over de scheerhaag. Vermoedelijk werden ze vroeger als geschoren topiaryvorm met bolvormige geschoren kruin onderhouden.


ID: 131581 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag met boerentopiary

Schave 246 (Deinze)
Het erf bij de boerderij is, met uitzondering van een houtkant van gewone es, nagenoeg volledig afgesloten met een scheerhaag van scherpe hulst. In de haag zijn heel wat bolvormige snoeivormen die boven de haag uitsteken aanwezig. Deze boerentopiary getuigt nog van een doorgedreven traditionele aanpak bij het onderhouden van de scheerhaag waarbij nut en sier steeds werden gecombineerd.


ID: 38046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Linden

Westaarde 24 (Deinze)
Nog deels omgrachte en omhaagde hoeve met losse bestanddelen op het voorerf. Op een terp gelegen boerenwoning van zeven traveeën en onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts aangebouwde bakstenen stallen onder lager zadeldak, uit eind 19de eeuw en parallel dienstgebouwtje. Bakstenen stallen en schuur onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 131642 | Landschappelijk element

Vier op stam gezette taxussen op kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag, toegang tot het kerkhof is er aan de oostzijde via een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Op het kerkhof zelf, ten oosten van de kerk bij een graf, staan vier op stam gezette taxussen. Samen met de zeven taxustopiary in de afsluitingshaag bepalen deze wintergroene volumes het rustieke karakter van deze site.