177 resultaten
ID: 130545 | Landschappelijk element
Warandestraat (Wetteren)
In het stuifduinengebied Speelbos-Warandeduinen komen eeuwenoude hakhoutstoven voor van zomereik en gewone beuk. Het zijn hakhoutstoven, deels met een beperkte omvang, maar ook met zéér omvangrijke stoven die cirkelvormig zijn uitgestoeld. Deze fenomenen zijn in de stuifduingebieden ontstaan door toedoen van de mens en dit ten gevolge van het samen verlopen van verschillende beheersactiviteiten; meestal een combinatie van hakhoutbeheer en een begrazing met schapen.
ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.
ID: 301762 | Landschappelijk element
Bruwaanstraat (Wingene)
De oude hakhoutstoven van fladderiep (Ulmus laevis), vier in totaal, bevinden zich in twee natte, beekbegeleidende loofhoutbestanden langs de Wantebeek en Pachtebeek. Het betreffen vermoedelijk de oudste, maar wellicht niet de omvangrijkste gekende fladderiepen van West-Vlaanderen. Fladderiep is één van de zeldzaamste van nature voorkomende boomsoorten in Vlaanderen. Het betreft hier één van de drie gekende locaties in West-Vlaanderen.
ID: 132647 | Landschappelijk element
Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem)
Zware hakhoutstoof die langs de Molenbeek de grens markeert tussen Strijpen en Velzeke. Bovendien staat hij bij de restanten van een zware gemetselde constructie waarvan de resten in de beek nog zichtbaar zijn, mogelijks zijn dit de restanten van een stuw om water te sparen voor de stroomafwaarts gelegen, inmiddels verdwenen, watermolen. Linden werden als schaduwboom geplant bij de in hout geconstrueerde sluiswerken die anders door de nadelige invloed van het uitdrogen door de zon versneld verweren.
ID: 132767 | Landschappelijk element
Hof te Wassenhove (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.
ID: 305836 | Landschappelijk element
Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.
ID: 132756 | Landschappelijk element
Molenhoek 14 (Zottegem)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.
ID: 130141 | Landschappelijk element
Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Twee enorme hakhoutstoven van linde zijn aangeplant als zonnescherm bij het rad van de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werd geconstrueerd en tegen het zonnelicht diende beschermd te worden. Hout werkt en de duurzaamheid vanonder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.
ID: 130269 | Landschappelijk element
Bruggenhoek 19 (Zwalm)
Twee oude hazelaars die periodiek als hakhout worden gekapt staan aansluitend bij de moestuin in het aanpalende weiland. De hakhoutstoven hebben omtrekken tot 670 cm. Niet alleen de lekkere hazelnoten werden geoogst maar ook de takken die er regelmatig werden afgehaald waren nuttig als brand-, constructie- en geriefhout, ook het loof werd in perioden van schaarste als loofvoedering gebruikt.
ID: 130260 | Landschappelijk element
Groenstraat (Zwalm)
Oude houtkant op talud, in hoofdzaak bestaand uit gewone es. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan. De houtkant wordt als hakhout beheert, dit is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.