177 resultaten
ID: 130245 | Landschappelijk element
Huttegemstraat (Zwalm)
Driehoekig perceeltje van ongeveer 17 are met knotwilgen en enkele hakhoutstoven van wilg en es. De oppervlakte van het bosje is in de naoorlogse periode gehalveerd. Het betreft hier een geriefbosje, maar gezien de soortensamenstelling een wilgenbosje dat gebruikt werd voor het maken of herstellen van wissenmanden. Het bosje is eigendom geweest van het kasteel en de pachter van het neerhof kwam kappen en opkuisen. Dit verhaal werd verteld door een bewoner in de straat. De reden waarom de wissen op stam werden gekweekt heeft vermoedelijk iets te maken met het medegebruik als weide en zo werden de wissen niet gegeten.
ID: 130216 | Landschappelijk element
Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.
ID: 130256 | Landschappelijk element
Machelgemstraat 56 (Zwalm)
Stroomafwaarts de watermolen en op het steile talud langs de Zwalm staan verschillende hakhoutstoven van zilverlinde. Deze linden zijn er geplant om verschillende redenen. Eerst en vooral zijn ze nuttig als oeverversteviging; onder het lommerrijke loof stond ooit het ingespannen paard zijn beurt af te wachten; het hakhout werd gekapt voor brand-, gerief- en constructiehout; op de uitbundige bloei van linden zal de lokale imker ook zijn bijen op afgestuurd hebben.
ID: 130163 | Landschappelijk element
Makkegem (Zwalm)
Op een steil talud langs de straat die Vredesplein is genoemd staat een zéér oude hakhoutstoof van es. De hakhoutstoof is enorm en heeft een omtrek van circa 7 meter. Het is vermoedelijk een restant uit een houtkant die was aangeplant om de weg taluds te verstevigen en erosie te voorkomen.
ID: 130217 | Landschappelijk element
Noordlaan (Zwalm)
Aan de oostzijde van de Noordlaan, een oude holle weg die de noordflank van de Zwalmvallei beklimt, bevindt er zich een houtkant op talud. De houtkant wordt er nog op traditionele wijze als hakhout onderhouden en heeft zijn zwaarste hakhoutstoven in de kop van het talud. Deze houtkant voorkomt erosie en stabiliseert het talud aan de rand van de Zwalm Cauter.
ID: 130272 | Landschappelijk element
Ommegangstraat (Zwalm)
Op het hoog talud langs de ruilverkavelingsweg staat een restant uit een houtkant, bestaande uit zes oude hakhoutstoven van es (drie stuks), olm, vlier en sleedoorn. Het talud is ongeveer 3 meter hoog en bakent de hoger gelegen kouter af ten opzichte van de lager gelegen gronden die vroeger als weiland in gebruik waren. Het eeuwen oude talud is ontstaan door de continue aanwezigheid van beplantingen die het afspoelen door erosie van de vruchtbare bodems in het akkergebied kon voorkomen. De essenhakhoutstoven met een omtrek van soms meer dan 6,5 meter zijn hier nog de zeldzame getuigen en het restant van een hakhoutbeplanting die door de agrariërs werd onderhouden in functie van erosiebestrijding.
ID: 130149 | Landschappelijk element
Peperstraat (Zwalm)
Vier enorme hakhoutstoven langs de straat tegen over Hof ter Schelde, Peperstraat 39. Het zijn restanten uit een lindenrij langs de voormalige oever van de meanderende Schelde die hier rechtgetrokken is rond 1870 en later werd gedempt.