Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 301813 | Bouwkundig element

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 84408 | Bouwkundig element

Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug

Begijnhof (Brugge)
Begijnhofbrug, ook Wijngaardbrug, in 1297 vermeld als houten brug, ook nog bij Marcus Gerards; in 1692 vervangen door stenen brug zie huidig; smeedijzeren leuning van 1740 naar ontwerp van W. De Potter is versierd met druiventrossen en wijngaardranken (zie letterlijke interpretatie van "ten wijngaarden"). Drieledige boogbrug met gebruik van kalkzandsteen, 18de-eeuwse cartouches op de sluitstenen met opschrift "ANNO" en "1776". Vóór de brug : arduinen grenspaal.


ID: 83094 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Carmersstraat 16 (Brugge)
Hoekpand van vier/drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk van 1655 ter vervanging van twee houten gevels. Latere aanpassingen, zie sporen van vroegere ontlastingsbogen. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1971-1973 in opdracht van Marcus Gerards Stichting en naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).


ID: 200769 | Bouwkundig element

Grenspaal

Genthof (Brugge)
Deze arduinen grenspaal is een relevante getuige van de bestuurlijke indeling die op het einde van de dertiende eeuw gangbaar was in Brugge: het is namelijk de aanduiding van de grens tussen het Carmers- en het Sint-Niklaaszestendeel. Uitzonderlijk zijn de datering en de ingekerfde en reliëfversieringen in barokke stijl.


ID: 79893 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heiststraat 140-142 (Brugge)
Vrijstaande koppelwoning op L-vormige plattegrond, behorend bij de tuinwijk, gebouwd in 1925 naar ontwerp van de Brusselse architect Camille Damman.


ID: 83397 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Peperstraat 11-17, 5A (Brugge)
Eenheidsbebouwing volgens repeterend schema; telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw.


ID: 83400 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Peperstraat 24-26 (Brugge)
Huizen volgens repeterend schema; telkens drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 17de eeuw. Getrapte top.


ID: 83396 | Bouwkundig element

Stadswoning

Peperstraat 5A (Brugge)
Huis van drie traveeënen één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee tuitgevels. Uit de 17de eeuw (?). Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1923 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge).


ID: 77477 | Bouwkundig element

Directeurswoning ontworpen door Luc Viérin met grenspaal

Polderstraat 27 (Brugge)
Pittoresk landhuis, gelegen in een ruime beboomde tuin. Directeurswoning bij de Gistfabriek. Ontworpen door architect Luc Viérin (Brugge) in 1926 en uitgebreid in 1933. De onversierde grenspaal staat onzichtbaar, weggedoken in de tuinhaag.


ID: 83451 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis van 1855

Sint-Annarei 18 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis van 1855 als verbouwing van twee 17de-eeuwse tuitgevels.