Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

96 resultaten


ID: 83057 | Bouwkundig element

Samenstel van stadswoningen

Sint-Gilliskerkstraat 7-9 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen volgens spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder links afgesnuit zadeldak; omlopende kroonlijst, op klossen aan voorgevelzijde.


ID: 83221 | Bouwkundig element

Stadswoning

Snaggaardstraat 15 (Brugge)
Huis van twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de-17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1973. Trapgevel (7 treden + topstuk) van verankerde rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekkettingen.


ID: 82171 | Bouwkundig element

Ambachtshuis van de vleeshouwers Oostvleeshuis

Vismarkt 1, 1A (Brugge)
Onderkelderd hoekhuis van zeven + zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met lichte verspringing tussen de derde en vierde travee, gebouwd in 1761-1762 naar ontwerp van meester-metselaar-architect Hendrik Bultynck.


ID: 50028 | Bouwkundig element

Grenspaal tussen Oost- en West-Vlaanderen

Gentse Steenweg zonder nummer, Kronekalseide zonder nummer (Maldegem, Damme)
Provinciale grenspaal op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen uit de 19de eeuw. Zuilvormige arduinen grenspaal op een achthoekig voetstuk bekroond met een bolvormig ornament.


ID: 78719 | Bouwkundig element

Stadhuis van Damme

Markt 1 (Damme)
Gotisch stadhuis, opgetrokken in 1464-1467 op de plaats en deels op de funderingen van de toendertijd bouwvallige grotere halle van 1241, dit naar ontwerp van de Brusselse bouwmeester Godevaert de Bosschere en zijn zoon Willem. Vrijstaand gebouw ten oosten van de Markt met een gekasseide tuin aan noord- en oostzijde toegankelijk via ijzeren hek tussen vierkante natuurstenen pijlers en muurtjes. Volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uitgevoerd in diverse Brabantse kalksteensoorten, en met zij- en achtergevels in baksteen; zuidzijgevel deels in Doornikse steen, vermoedelijk van de oudere 13de-eeuwse halle.


ID: 135398 | Landschappelijk geheel

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.


ID: 86368 | Bouwkundig element

Arduinen grenspaal op de grens met Vichte

Kerkstraat zonder nummer (Deerlijk)
Op de grens met Vichte. Conische arduinen grenspaal op vierkante basis.


ID: 84623 | Bouwkundig element

Arduinen palen op de hoek met de Vennebosstraat

Vennestraat zonder nummer (Dentergem)
Wellicht staan de palen niet op de oorspronkelijke plaats maar houden mogelijk toch verband met de nabijgelegen grens met Oeselgem die samenvalt met het begin van de Vennebosstraat.


ID: 84493 | Bouwkundig element

Grenspaal in hardsteen

Vijvestraat zonder nummer (Dentergem)
Paal in hardsteen, vermoedelijk eertijds functionerend als grenspaal (zie nabijheid van grens met Wakken). Ronde paal met verdiepte ronde cartouche zonder opschrift.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.