Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 80105 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 180

Sint Odilialaan (Hamont-Achel)
Beschilderde ijzeren grenspaal; achteraan, opschrift: N: 180. Een negental andere gelijkaardige grenspalen komen in Achel voor.


ID: 80056 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 172

Toomstraat (Hamont-Achel)
Beschilderde gietijzeren grenspaal, met jaartal 1843, tussen twee gekroonde wapenschilden, links met de Nederlandse, rechts met de Belgische leeuw. Een twaalftal gelijkaardige grenspalen komen elders in Hamont voor.


ID: 135347 | Landschappelijk geheel

Herkenrodebos en kasteel van Stevoort

Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.


ID: 307990 | Landschappelijk element

Bosgrens met grenspalen rond Herkenrodebos

Kermt, Kuringen, Stevoort (Hasselt)
Ten zuiden van Kermt bij Hasselt ligt een netwerk van grachten die samen een oude bosgrens vormen rond het bosbezit van de voormalige abdij van Herkenrode, een 12de-eeuwse cisterziënerinnenklooster in het nabijgelegen Kuringen. Twee nog bestaande grenspalen, die zeker van 1730 (of ervoor) dateren, begeleiden de bosgrens.


ID: 22044 | Bouwkundig element

Grenspalen van 1666

Langvennestraat (Hasselt), Heuvenstraat (Zonhoven)
Deze grenspalen zijn twee van de vier kalkstenen grenspalen die in 1666 werden opgericht door de magistraat van Hasselt op de heide tussen Hasselt en Zonhoven.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 854 | Bouwkundig element

Kruislinde met kapel

Hardelingenstraat (Hoeselt)
De van oudsher onder deze naam bekende plaats is het kruispunt van verschillende wegen: de oude weg van Tongeren naar Hoeselt, de weg van Werm naar Schalkhoven; en de weg naar Sint-Huibrechts-Hern via Hardelingen.


ID: 201201 | Bouwkundig element

Grenspaal

Katteveldstraat (Hoeselt)
Kalkstenen grenspaal, gelegen op de grens van Werm, Hoeselt en Tongeren.


ID: 830 | Bouwkundig element

Grenspaal

Romershovenstraat (Hoeselt)
Grenspaal uit 1685 die de grens aangaf tussen de gemeenten Diepenbeek en Romerhoven.


ID: 71871 | Bouwkundig element

Hoeve Houbenhof

Maasdijk 5 (Kinrooi)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm rondom het erf. De hoeve ligt vlak achter de Maasdijk, op een stuk land dat gespaard bleef voor de ontgrinding.