Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

96 resultaten


ID: 307990 | Landschappelijk element

Bosgrens met grenspalen rond Herkenrodebos

Kermt, Kuringen, Stevoort (Hasselt)
Ten zuiden van Kermt bij Hasselt ligt een netwerk van grachten die samen een oude bosgrens vormen rond het bosbezit van de voormalige abdij van Herkenrode, een 12de-eeuwse cisterziƫnerinnenklooster in het nabijgelegen Kuringen. Twee nog bestaande grenspalen, die zeker van 1730 (of ervoor) dateren, begeleiden de bosgrens.


ID: 22044 | Bouwkundig element

Grenspalen van 1666

Heuvenstraat zonder nummer, Langvennestraat zonder nummer (Hasselt, Zonhoven)
Deze grenspalen zijn twee van de vier kalkstenen grenspalen die in 1666 werden opgericht door de magistraat van Hasselt op de heide tussen Hasselt en Zonhoven.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 854 | Bouwkundig element

Kruislinde met kapel

Hardelingenstraat zonder nummer (Hoeselt)
De van oudsher onder deze naam bekende plaats is het kruispunt van verschillende wegen: de oude weg van Tongeren naar Hoeselt, de weg van Werm naar Schalkhoven; en de weg naar Sint-Huibrechts-Hern via Hardelingen.


ID: 201201 | Bouwkundig element

Grenspaal

Katteveldstraat zonder nummer (Hoeselt)
Kalkstenen grenspaal, gelegen op de grens van Werm, Hoeselt en Tongeren.


ID: 830 | Bouwkundig element

Grenspaal

Romershovenstraat zonder nummer (Hoeselt)
Grenspaal uit 1685 die de grens aangaf tussen de gemeenten Diepenbeek en Romerhoven.


ID: 71871 | Bouwkundig element

Hoeve Houbenhof

Maasdijk 5 (Kinrooi)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm rondom het erf. De hoeve ligt vlak achter de Maasdijk, op een stuk land dat gespaard bleef voor de ontgrinding.


ID: 86090 | Bouwkundig element

Gietijzeren grenspalen van 1843

Venlosesteenweg zonder nummer (Kinrooi)
Langs de Nederlandse grens, gietijzeren grenspalen van 1843, met het Belgische wapen aan de Belgische zijde, het Nederlandse wapen aan de Nederlandse zijde.


ID: 300961 | Bouwkundig element

Nederlands-Oostenrijkse grenspaal

Roden-Ossenstraat zonder nummer (Knokke-Heist)
Nederlands-Oostenrijkse grenspaal uit de 18de eeuw, opgesteld langs de Roden-Ossenstraat.


ID: 212898 | Bouwkundig element

Grenspaal

Daalbroekstraat zonder nummer (Lanaken)
Nagenoeg vierkante hardstenen grenspaal gelegen in de bossen van Lanaken op de grens tussen Lanaken en Rekem als afbakening van de voormalige heerlijkheden Rekem en Petersheim.