Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1292 resultaten


ID: 211261 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Onderdale 17 (Aalter)
Begraasd en beboomd erf afgesloten met hulsthaag. Gerenoveerd boerenhuis met rechts aangebouwde stallen, onder verspringende zadeldaken, oude kern, volgens kadasterarchief aangepast in 1883.


ID: 34598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Prieelstraat 4 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd erf afgesloten met ijzeren hek. Achterin gelegen boerenhuis van vier (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 31726 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve

Vliegstraat 89 (Alken)
Gesloten hoeve, in kern opklimmend tot 1741, gedeeltelijk versteend in 1914.


ID: 16124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding en kerkhof

Alexis Decarneplein (Alveringem)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van A. Verbeke van 1889, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren, een driebeukige schip van vier traveeën, een uitspringend transept, een koor en twee zijkoren van twee rechte traveeën en driezijdige hoofdkoorsluiting; twee sacristieën weerszijden het koor; tegen zuidelijke zijbeuk aanleunende doopkapel.


ID: 15926 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellestraat 1 (Alveringem)
Aan de straat gelegen, oorspronkelijk omwald hoevetje met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met gekasseid voetpad. Straatzijde afgezet met doornhaag, populieren en wilgen.


ID: 16116 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgmolenstraat 29 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf met vaalt, gelegen nabij straat, alwaar afgezoomd met doornhaag. Boerenhuis aanleunend bij langgestrekte type. Breed bakstenen pad leidend naar oudere stalling ten zuidwesten van erf. Moestuin achter, siertuin voor de woning. Ten noordwesten van erf, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kort overstekende rand, daterend van 1872. Ten zuidwesten van erf staand stalgebouwtje.


ID: 15962 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Colaertshillestraat 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve (zie rest van omwalling ten oosten van het hof) met losse, willekeurige opstelling van voornamelijk nieuwe gebouwen rondom een gebetonneerd erf. Kleine palmhaag ten oosten van laatst genoemde.


ID: 15891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 16 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Ten westen, weide afgezet met doornhaag waarin 18de-eeuwse (?) grenssteen. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1878 door middel van baksteenkoppen in linkerzijgevel, maar met 18de-eeuwse kern.