Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

230 resultaten


ID: 208013 | Bouwkundig element

Bedrijfswoning van houtzagerij

Stationsstraat 48 (Ardooie)
Bedrijfswoning van houtzagerij de Mûelenaere, opgericht in 1911-1912 in opdracht van Eugeen de Mûelenaere, naar ontwerp van de Ardooise architect Octave Devos (†1956), leerling van Sint-Lucas te Gent. Hoofdvolume in lichtrode baksteen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 89141 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Beekstraat 52 (Beernem)
Dieperliggende woning. Naar verluidt was hier oorspronkelijk een wagenmakerij in onder gebracht. Weergave op primitief kadasterplan van 1830 en volgens het kadaster vergroot in 1879.


ID: 89184 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Bruggestraat 25 (Beernem)
Half vrijstaande lage woning met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk gebouwd als een wagenmakerij. Verankerde geschilderde baksteenbouw uit 1848.


ID: 88986 | Bouwkundig element

Bijgebouwen bij kasteeldomein Lippensgoed

Bulscampveld 3 (Beernem)
Ommuurde tuin met een grote verzameling aan kruiden. Centraal staat een serre, volgens het kadaster daterend van 1889. Hoevegebouwen met voorliggend ommuurd erf. Gebouwen met een T-vormige opstelling. In 1893 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en in zuidoostelijke richting uitgebreid met een koetshuis en een windmolen. Haaks erop gebouwde vleugel van 1893. Watertoren, volgens het kadaster daterend van 1893.


ID: 135117 | Landschappelijk geheel

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.


ID: 38864 | Bouwkundig element

Herisemmolen of Cartonnerie Winderickx

Fabriekstraat 18-22, 23, 27 (Beersel)
Indrukwekkend industrieel complex met watermolen, qua oorsprong opklimmend tot de 14de eeuw met een gebouwenpatrimonium daterend van de 16de tot de 19de eeuw.


ID: 216516 | Bouwkundig element

Papierfabriek de Meurs

G. Demeurslaan 86 (Beersel)
De fabriek is gegroeid uit een papierwatermolen die op zijn beurt ontstond uit een graanwatermolen en is tegelijkertijd het laatst bewaarde voorbeeld van een industriële papierfabriek in de regio ten zuiden van Brussel.


ID: 38866 | Bouwkundig element

Kartonfabriek Ten Broeck en directeurswoning

Losseweg 101-107 (Beersel)
Watermolen Ten Broeck, later papiermolen, ook bekend als Ensdellemolen, reeds vermeld in de 14de eeuw en gelegen aan beide zijden van de Molenbeek.


ID: 304408 | Bouwkundig element

Molen van Esselt

Zevenbronnenstraat 36-40 (Beersel)
Indrukwekkende papiermolen op de Zevenborrebeek met kern teruggaand tot de 14de eeuw en een gebouwenbestand uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 304409 | Bouwkundig element

Hoeve en watermolen Malfroy

Zevenbronnenstraat 46-48 (Beersel)
Indrukwekkende hoeve teruggaand tot de 18de eeuw, opgetrokken langs de Zevenborrebeek ter hoogte van de kruising met de Destelheidestraat. Vanaf de 19de is er een papiermolen gevestigd.