Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

230 resultaten


ID: 206009 | Bouwkundig element

Deel van stoomhoutzagerij Barbier

Rickvoetweg 2 (Wingene)
Volume volgens kadaster opgetrokken in 1899 als onderdeel van de stoomhoutzagerij van de gebroeders Barbier, rijtuigmakers. De site heeft zich fasegewijs ontwikkeld tot een fabriek. Baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevel horizontaal geritmeerd door middel van vlakke pilasters.


ID: 216209 | Bouwkundig element

Papierfabriek Grellingen

Fabrieksstraat 15 (Zaventem)
De voormalige papierfabriek vond haar oorsprong in de Gravenmolen, het basisvolume van de vandaag nog bestaande gebouwen werd kadastraal ingetekend in 1870.


ID: 216212 | Bouwkundig element

Papierfabriek Papeteries de Saventhem

Fabrieksstraat 55, 59-63, Lambroekstraat 5, 9-13, 17 (Zaventem)
Complex geheel van industriële gebouwen, opgetrokken uit baksteen met wisselende bouwhoogte, waarvan de oudste delen opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 215439 | Bouwkundig element

Burgerhuis met atelier

Mechelsesteenweg 557 (Zaventem)
Het pand uit 1912 vormde één geheel met nummer 559, nu gesplitst, nummer 557 behield zijn oorspronkelijk uitzicht met in 1921-1922 uitbreiding met schrijnwerkersatelier.


ID: 209292 | Bouwkundig element

Herberg en schrijnwerkerij

Berkenhagestraat 9 (Zedelgem)
Beeldbepalende woning met magazijn gelegen aan een bocht in de straat. Woning opgetrokken circa 1876 door Josephus Deketelaere, schrijnwerker en herbergier die hier vermoedelijk beide beroepen uitoefent.


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 209881 | Bouwkundig element

Samenstel van drie woningen

Heidelbergstraat 17-21 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel van drie woningen daterend van circa 1900, nu één geheel vormend als restaurant "De Lekpot" en woning. Opgetrokken als kuiperij en herberg, naar verluidt met bolbaan. Hoger opgaand middendeel (nummer 19), onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lagere gebouwen (nummer 17 en nummer 21) onder mansardedaken (mechanische pannen) met dakvensters en dakkapellen. Nummer 17 met dwarsvleugel achteraan. Historiserende inslag bij de dakvensters met trapgevels, geblokte ontlastingsbogen en uitkragende rondboogfries op consoles. Gebouwen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling bij nummer 17.


ID: 209879 | Bouwkundig element

Villa Stuivenberghe

Heidelbergstraat 2 (Zedelgem)
Op de hoek met de Autobaan. Vrijstaande bakstenen villa, opgetrokken als directeurswoning horend bij het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe.


ID: 9742 | Bouwkundig element

Klompenmakerij

Smissenhoek 124-126 (Zottegem)
Voormalige machinale klompenmakerij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Burelen aan voorzijde: bakstenen constructie van één à twee bouwlagen. De werkplaatsen bevinden zich achteraan, aansluitend bij de burelen: bakstenen gebouwen onder raekemdaken. Ronde, met ijzeren banden versterkte fabrieksschoorsteen.


ID: 58078 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkstraat 21 (Zuienkerke)
Half vrijstaande woning met tuin, teruggaand op een wagenmakerij gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis rechts, met meer naar voor komende werkplaats, nu beiden omgevormd tot woning.