Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

429 resultaten


ID: 135084 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

Asse, Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), Ternat (Ternat)
Dit gebied is gelegen ten zuiden van Asse in de vallei van de Nieuwermolenbeek. Centraal ligt het domein van het kasteel Nieuwermolen, een vml. waterburcht, genoemd naar een nabijgelegen watermolen (1450). Het neoclassisistische Hoogpoortkasteel ligt in een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst. Niet alleen in de omgeving van de kastelen, maar ook in de vallei- en brongebieden komen grote bospercelen voor, afgewisseld met akkers.


ID: 306518 | Bouwkundig element

Centrum Bollebeek

Assesteenweg, Bollebeekstraat, Pastoor Isidoor Stallaertplein, Steenweg naar Kobbegem, Veldeken, Velm (Asse)
Beschermd dorpsgezicht opgebouwd rond twee hoofdaccenten: de parochiekerk en de hoeve Hof te Bollebeek.


ID: 301687 | Bouwkundig element

Dorpskom Mollem

Dorp, Kasteelstraat, Kouter (Asse)
Het interessante van deze dorpskern is vooral toe te schrijven aan de ongerepte toestand van de bebouwing van het pleintje rond de kerk, maar ook de beeldbepalende rol die zowel de Sint-Stefanuskerk, als de pastorie spelen.


ID: 301683 | Bouwkundig element

Dorpskern Bekkerzeel

Kleistraat, Notelaarstraat, Processiestraat, Schutstraat, Sint-Godardusstraat (Asse), Bekkerzeelstraat, Kloosterweide (Dilbeek)
De dorpskern van Bekkerzeel, deelgemeente van Asse, gelegen tussen Asse, Zellik en Groot-Bijgaarden.


ID: 76346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijsite zusters bernardinessen met gastenkwartier

Abdijstraat 40-42, Kloosterakkerstraat (Assenede)
Omgrachte site van de cisterciënzerinnenabdij van Oosteeklo. Het gastenkwartier is het enige resterende abdijgebouw van de oude Abdij van Oosteeklo. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het oudste gedeelte van het gebouw klimt op tot de 15de of 16de eeuw, vermoedelijk werd na de vernielingen in 1577 het oostelijk gedeelte van het huidig gebouw heropgebouwd. Centraal tussen de twee gedeelten bevindt zich het trappenhuis met de stenen wenteltrap. Op de abdijsite ook het buitenverblijf voor religieuzen, zogenaamd kasteel Roegiers, opklimmend tot 1783 met omringend park in landschappelijke stijl.


ID: 135161 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Bossuit en omgeving

Bossuit (Avelgem), Helkijn (Spiere-Helkijn), Sint-Denijs (Zwevegem)
Dit gebied omvat een segment van het 19de-eeuwse Kanaal Bossuit-Kortrijk met bijhorende sluizen en pompgebouw. Het oude kanaalsegment heeft aan beide oevers een hoog talud dat begroeid is met bomen en struiken. Vlakbij de aansluiting van het kanaal op de Schelde ligt de historische hoeve Hof van Ename, een voormalig bezit van de gelijknamige abdij. Het kasteel van Bossuit is een (niet volledig) omwald kasteel met park in landschappelijke stijl. In de parkaanleg is getracht om bepaalde vista’s uit te werken naar en vanuit het kasteel en de andere gebouwen van het domein. Rond het park ligt open landbouwgebied.


ID: 135178 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Drie Koningen en Lippensgoed-Bulskampveld, Vagevuurbossen, Sint-Pietersveld en Predikherenbossen

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede (Ruiselede), Wingene (Wingene)
De cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle bestaat uit arme zandgronden die aan de basis liggen van de heidevegetatie in deze vroegere veldzone Bulskampveld – Sint-Pietersveld. Het Bulskampveld is grotendeels bebost in dambordpatroon en sluit aan bij de noordelijke bossen rond Drie Koningen. De Vagevuurbossen met naaldhout en meer landbouwpercelen sluiten landschappelijk aan bij het Bulskampveld want de dreven lopen door. De driehoek bij Sint-Pietersveld met het Penitentiair Landbouwcentrum en de Gemeenschapsinstelling telt heel wat bebouwing, waarbij het dambord- en drevenpatroon gerespecteerd werd. Zendmasten van het Radio Maritiem Zendstation vormen bakens in het landschap en zijn waardevol industrieel erfgoed. Het landschap verschilt naar openheid in dit gebied. De dreven in het gebied zorgen voor een begrenzing van de open ruimtes waarbij doorkijken nog steeds mogelijk zijn.


ID: 135141 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Rijkevelde en omgeving

Oedelem (Beernem), Assebroek, Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Door de arme zandgrond was dit gebied tot de 18de eeuw een wastine die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Het landschap wordt gestructureerd door het reliëf (landduinen) en de hydrografie: centraal in de ankerplaats loopt de Meersbeek van Sijsele in west-zuidwestelijke richting. De Loweiden zijn een complex van voornamelijk weilanden en in mindere mate akkerlanden met een zeer kleinschalige percelering die historisch vrij stabiel is. De bebouwing (onder meer kasteel Rijkevelde, Hof ter Leiden en kasteel Ten Torre) bevindt zich vooral aan de rand van de vallei op hoger gelegen gronden. In de noordwestelijke uithoek ligt het natuurgebied Schobbejakshoogte.


ID: 135142 | Landschappelijk geheel

Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskes

Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat het voormalige uitgestrekte en thans door talrijke bomenrijen doorsneden Beverhoutsveld met aansluitende graslanddepressie van de Assebroekse Meersen. Het gebied De Bergskes ligt meer verheven op een uitloper van de dekzandrug Maldegem-Stekene. De overgang tussen de dekzandrug en de achterliggende depressie gebeurt bruusk en is goed zichtbaar op het terrein. Ook landschappelijk komt hij goed tot uiting door het contrast tussen het eerder gesloten landschap op de dekzandrug (bebossing) en het half open meersengebied met veel perceelsrandbegroeiing en dominant graslandgebruik. Ver-Assebroek bestond vermoedelijk uit een ringwalsite uit de 11de-12de eeuw, nu staat op de site van het neerhof de kerk en het leenhof.


ID: 135117 | Landschappelijk geheel

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.