Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

430 resultaten


ID: 301124 | Bouwkundig element

Dorpskom Westrem

Dorpsstraat, Westremstraat (Wetteren)
De omgeving van de als monument beschermde Sint-Martinuskerk wordt gevormd door de baan van Wetteren naar Sint-Lievens-Houtem, die de dorpskom in twee helften scheidt en de haaks daarop gesitueerde Dorpsstraat. De bebouwing rond het kerkhof bepaalt eveneens het dorpskarakter, onder andere het kleine café op de hoek van de Dorpsstraat.


ID: 301448 | Bouwkundig element

Dorpskom Elsegem

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
Het dorpsgezicht concentreert zich rond de Sint-Mauruskerk en de ten noordoosten gelegen pastorie.


ID: 135007 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Wuustwezel en de Vloeikens

Loenhout, Wuustwezel (Wuustwezel)
Deze ankerplaats betreft een gevarieerd gebied met een sterk bebost kasteeldomein met hoge dendrologische waarde, een aantal open akkers en weilanden, een dicht netwerk van grachten en al dan niet vochtige bossen. Het contrast tussen het gesloten en beboste kasteeldomein en de open ruimte van akkers en weiland resulteert in een esthetisch waardevol geheel, dat dankzij de relatief goed bewaarde ontginningsstructuur en de aanwezigheid van bouwkundig erfgoed de geschiedenis van het gebied weerspiegelt.


ID: 140137 | Archeologisch geheel

Het Moerken

Wuustwezel (Wuustwezel)
Wuustwezel Het Moerken omvat een uitgestrekt mesolithisch sitecomplex. Het is gelegen op een droge zandrug langs een natte depressie en is zeer goed bewaard in de nog aanwezige podzolbodem.


ID: 306684 | Bouwkundig element

Dorpskern Loenhout

Dijkweg, Hofdreef, Oud-Dorpsstraat (Wuustwezel)
De oude kern van Loenhout ligt een weinig excentrisch ten opzichte van het huidige centrum van de gemeente en kent een Germaanse oorsprong. De oudste bebouwing bevindt zich rond de Oud-Dorpsstraat en vormt een interessant ensemble. De vroegst gedateerde woning gaat terug tot 1645 en er zijn ook enkele huizen uit de 18de eeuw.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In de ankerplaats liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 127455 | Bouwkundig element

Dorpskern Zandhoven

Amelbergastraat, De Linden (Zandhoven)
De dorpskern van Zandhoven groeide rond de vestiging van een 12de-eeuwse hoofdrechtbank. Rond het dorpsplein staan onder andere twee afspanningen, de dekenij en de Sint-Amelbergakerk.


ID: 127447 | Bouwkundig element

Dorpskern Pulderbos

Dorp (Zandhoven)
De dorpskern van Pulderbos ontwikkelde zich rond een driehoekig dorpsplein. Rond het plein bevinden zich onder andere de parochiekerk, twee pastorieën, een dorpsbrouwerij en het voormalig gemeentehuis.


ID: 14549 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.


ID: 135168 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Loppem en Hof van Breda

Loppem (Zedelgem)
Deze ankerplaats omvat het omgrachte kasteeldomein van Loppem omringd door een park in landschappelijke stijl met o.a. een doolhof en ijskelder en wordt begrensd door een dreef. De U-vormige Hoeve De Rode Poort is het neerhof van het verdwenen middeleeuwse kasteel Breda en ligt in een groot weilandcomplex met gave knotbomenrijen en houtkanten, aansluitend op enkele dreven.