Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2117 resultaten


ID: 81414 | Bouwkundig element

Boerenwoning met aansluitende stalvleugel

Heuntjesstraat (Anzegem)
Boerenhuis met aansluitende stalvleugel uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw met aflijnende getrapte fries. Licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Ten noorden, behouden bakhuisje grenzend aan boomgaard.


ID: 131387 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.


ID: 81566 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antoniusparochie met tuin

Pastoor Verrieststraat 40 (Anzegem)
In kern 18de-eeuwse pastorie, vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogd met een verdieping. Van 1895 tot 1922 woning van priester-schrijver Hugo Verriest. Pastorie geflankeerd door deels bewaarde lage zijgebouwen. Gelegen ten oosten van de kerk, verscholen achter een omvangrijke voortuin. Aansluitende tuin achteraan.


ID: 81491 | Bouwkundig element

Hoeve 't goed ten Heede

Stientjesstraat 64 (Anzegem)
Thans hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plinten en onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf.


ID: 207511 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepestraat 6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen op site die opklimt tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1913/1942. Boerenhuis van één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen Ten zuiden schuurgebouw met aangebouwde asten. Ten noorden van het boerenhuis strekt zich de boomgaard uit, omhaagd door een hulsthaag, met op de hoek van het perceel een kapel. Ijzeren hek tussen nieuwe overhoekse bakstenen pijlers en bakhuis.


ID: 208237 | Bouwkundig element

L-vormige hoeve

Laagstraat 10 (Ardooie)
Hoevesite op zijn minst opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778), twee gebouwen in L-vormige constellatie. Onverhard erf met boomgaardrestant toegankelijk tussen overhoekse bakstenen hekpijlers met mijtervormige nis en ijzeren hek. Aan oostzijde een boerenhuis met vernieuwd parement en oudere kern. Ten zuiden van het erf een schuurvolume in donkerrode baksteenbouw, deels beplankt en met halfopen wagenhuis.


ID: 208000 | Bouwkundig element

Hoeve

Spinnekensambachtstraat 36 (Ardooie)
Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Diepergelegen volume, toegankelijk via een zuidelijke bochtige erfoprit. Witgeschilderde bakstenen eenlaagsbouw met gepekte plint, onder zadeldak in mechanische pannen. Boomgaard ten zuidoosten.


ID: 208322 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Meerlewaeter

Tieltsestraat 59 (Ardooie)
Historische site met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. U-vormige constellatie met daaromheen boomgaard. Aan noordzijde het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Naastgelegen stalvolume. Aan de westzijde open mestvaalt.


ID: 208161 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Wezestraat 8 (Ardooie)
Voormalige molenaarshoeve van de Plaatsmolen of molen Van Compernolle, met bebouwing minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site die reeds in de 16de eeuw als molensite wordt weergegeven. Woonhuis met schuur- en staldeel in één langwerpig volume, in witgeschilderde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint.


ID: 135015 | Landschappelijk geheel

Kwade Putten

Arendonk (Arendonk)
De bossen van ankerplaats Kwade Putten werden in de tweede helft van de 19de eeuw aangeplant, binnen een al wat ouder dambordvormig ontginningspatroon. De structuur van deze bossen, vooral naaldbossen, is nog gaaf bewaard. Ook komen er nog een aantal vennen voor, relicten van het vroegere heidelandschap. Sommige ervan werden omgevormd tot vijvers op een kasteeldomein. Het gebouwenpatrimonium van ankerplaats Kwade Putten betreft onder andere een kasteel, enkele villa’s, een boswachterswoning en twee kapellen, alle daterend van einde 19de eeuw-eerste helft 20ste eeuw. De reliëfsverschillen, de uitgestrektheid van de bossen (binnen wat voor de rest een landbouwomgeving is), de rust en het onbebouwde karakter zijn belangrijke kenmerken van de ankerplaats. De ankerplaats heeft dan ook een hoge belevingswaarde.