3041 resultaten


ID: 191 | Bouwkundig element

Herenhuis gedateerd 1763

Molenstraat 40, 40A-B (Aalst)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder recent lessenaarsdak; fraaie, heden gecementeerde, rococopilastergevel van 1763 met gebogen fronton over de drie middentraveeën.


ID: 192 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45 (Aalst)
Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.


ID: 457 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij De Meyer

Moorsel-Dorp 3 (Aalst)
Achter statig herenhuis van twee bouwlagen, vier traveeën onder zadeldak, met in eerste travee links zware poort, bevindt zich de voormalige Brouwerij De Meyer, opgericht in 1884, en buiten werking sedert 1932. Brouwerijgebouw met vrijstaande ronde fabrieksschouw op vierkante, van spaarvelden voorziene en met natuursteen afgedekte schouwbasis.


ID: 201 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwstraat 28 (Aalst)
Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, bijkomende verdieping boven twee rechtse traveeën.


ID: 202 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwstraat 49 (Aalst)
Enkelhuis met drie bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met vlakke puilijst op arduinen plint.


ID: 220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pontstraat 18 (Aalst)
Herenhuis van vier en één traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, onder zadeldak.


ID: 222 | Bouwkundig element

Neogotisch herenhuis

Pontstraat 31 (Aalst)
Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Het enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken wordt gekenmerkt door een gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en een hoger opgetrokken topgevel en een dakvenster boven de derde travee.


ID: 234 | Bouwkundig element

Theresianenklooster: Huis Moyersoen en Huis Van Molle

Pontstraat 55 (Aalst)
Als eigendom van het Theresianenklooster werden deze gebouwen verkocht in 1786. Het gebouw uit de 18de-19de eeuw met respectievelijk vier (Huis Van Molle) en vijf (Huis Moyersoen) traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak, had oorspronkelijk een bepleisterde en witgeschilderde vlakke lijstgevel op arduinen plint.


ID: 160 | Bouwkundig element

Abdij ter Rozen

Rozendreef zonder nummer (Aalst)
Stichting uit de eerste helft van de 13de eeuw, Cisterciënzerinnenorde. Heden bevindt zich op het domein een school voor gehandicapte kinderen, deels ondergebracht in een herenwoning uit de 19de eeuw. Dubbelhuistype van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 252 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint Martensplein 5 (Aalst)
18de-eeuws herenhuis dat circa 1843 in gebruik werd genomen als pastorie. De pastorie is opgevat als een rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is aan de achterzijde uitgebreid met aanbouwsels. De vlakke gepleisterde neoclassicistische voorgevel op arduinen plint heeft een asymmetrische opbouw.