Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15003 resultaten


ID: 91596 | Bouwkundig element

Hoeve Verdoken Hof

Roterijstraat 35 (Lendelede)
Bestaande uit 19de-eeuwse bestanddelen en minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave grote hoevesite op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige constellatie van een schuin op de straat gebouwd woonhuis met een groso modo parallel met de weg gelegen schuur.


ID: 91601 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozebeeksestraat 110 (Lendelede)
Hoeve op een site minimaal opklimmend tot het eerste helft van de 17de eeuw, bestaande uit een 18de-eeuwse schuur en een eind-19de-eeuws woonhuis.


ID: 91603 | Bouwkundig element

Hoeve Cleen Diestvelt

Rozebeeksestraat 122 (Lendelede)
Minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit woonhuis mogelijk met 18de-eeuwse kern en begin-20ste-eeuwse schuur op plaats ouder volume. De hoeve ontleent haar naam aan de vliegende heerlijkheid "Cleen Diestvelt" die afhing van het leenhof van Harelbeke.


ID: 91600 | Bouwkundig element

Hoevesite

Rozebeeksestraat 54 (Lendelede)
Zetel van het textielbedrijf Vanatex, gesitueerd op een oude hoevesite, in het midden van de 20ste eeuw uitgebouwd tot olieslagerij. Bestaande uit een begin-20ste-eeuws woonhuis en midden-20ste-eeuwse bijgebouwen. De site maakt deel uit van het gehucht " 't Hoveke".


ID: 91625 | Bouwkundig element

Rode-Sporenhoeve

Sterrekensstraat 11 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en begin-20ste-eeuwse landgebouwen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de 15de eeuw. De naam van de hoeve verwijst naar het paar rode sporen dat elke nieuwe eigenaar van de hoeve in de feodale periode aan de leenheer moest betalen.


ID: 91626 | Bouwkundig element

Hof ter Bauwelare

Sterrekensstraat 2 (Lendelede)
Historische hoeve met een verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Hoeve gemarkeerd door twee monumentale, loodrecht op de straat gesitueerde landgebouwen, namelijk een stal ten westen en schuur ten oosten, opgebouwd uit verankerde donkerrode bakstenen. Ten oosten van de schuur bevindt zich de restant van een zwingelarij.


ID: 91627 | Bouwkundig element

Hoeve ter Vluggebusch

Sterrekensstraat 4 (Lendelede)
Genoemd naar het bos "de Vlugghe" dat zich eertijds ten noorden van de hoeve bevond. Historische hoeve voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse losstaande bestanddelen en een woonhuis met oudere kern, op een site minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 91629 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hoochstede

Veldbosstraat 10 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen waarvan schuur en woonhuis met oudere kern. De hoeve wordt al vermeld in 1362 als "Goed ter Hofstede", later verbasterd tot "Goed ter Hoochstede".


ID: 91639 | Bouwkundig element

Hoeve de Ravenest

Winkelsestraat 125 (Lendelede)
Gelegen naast een oude landwegel, op enige afstand van de weg, sinds deze in de tweede helft van de 19de eeuw werd rechtgetrokken. In situ minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding op de Ferrariskaart (1770-1778). In de 19de eeuw bevond zich achter de hoeve een snuifmolen.


ID: 91644 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennesthof

Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiƫnteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.