Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 36351 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Hoorndriesstraat 14 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve van het semi-gesloten type, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen en bereikbaar via een pad naast de gedeeltelijk omhaagde moestuin. Hoevegebouwen in U-vorm geschikt rondom een verzorgd voorerf met pomp.


ID: 36400 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.


ID: 89992 | Bouwkundig element

Hoeve

Aststraat 4 (Meulebeke)
Hoeve op een site met oudere kern en met 20ste-eeuwse gebouwen onder meer een chicorei-ast daterend van 1913.


ID: 90033 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoningen

Gentstraat 216-218 (Meulebeke)
Beeldbepalend complex van voormalige vlashandelaarswoningen opgericht in 1943, met oudere vlasschuur van 1929 en recentere bijgebouwen. In 1929 wordt een grote vlasschuur opgericht voor de weduwe en de kinderen van landbouwer Emiel Lefevere. De broers Georges en Jerôme Lefevre, respectievelijk "vlasser" en vlashandelaar, worden geregistreerd in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen.


ID: 90047 | Bouwkundig element

Hoeve

Heirentstraat 6 (Meulebeke)
Hoeve met verzorgde gebouwen waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van twee parallelle volumes op twee percelen, tevens toegankelijk vanaf de later opgeheven Dosseweg aan de zuidzijde. De Ferrariskaart van 1770-1778 toont een bijkomend parallel gebouw.


ID: 90090 | Bouwkundig element

Hoeve Overdeve

Kleine Roeselarestraat 1 (Meulebeke)
Hoeve "Overdeve", gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen.


ID: 90160 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostrozebekestraat 323 (Meulebeke)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen gelegen op een oudere site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt. Erf met verharding en grasperk, toegankelijk via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek waarin de initialen "D V" zijn verwerkt. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met roodgeschilderde muurankers. Eénlagig woonhuis van vier traveeën met baksteenfries, natuurstenen onderdorpels en segmentboogopeningen (T-ramen).


ID: 75910 | Bouwkundig element

Hoeve Grote Bamburg

Bamburgstraat 110, 130 (Middelkerke)
Hoeve, kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op site van vooroorlogse hofstede. Wederopbouwarchitectuur, aansluitend bij traditionele, regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf waarop hondenhok en waterput; boerenhuis ten oosten; stal en schuur met wagenhuis ten noorden; aanplantingen: omringend weiland met populieren en wilgen ten zuiden en ten westen; rondom sporen van omwalling.


ID: 54836 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Kalkaertsleen

Kalkaartweg 12 (Middelkerke)
Gaaf bewaarde site uit de 18de eeuw op lichte verhevenheid midden een ruime rechthoekige omwalling met wilgenrijen ten noorden en ten westen, gelegen aan straatbocht. Lage, verankerde en witgekalkte bakstenen bestanddelen op gepikte plint grosso modo L-vormig opgesteld rondom een erf. Ten zuidoosten van het erf, melkhuis en varkenshok uit de jaren 1920, met ten zuiden daarvan bewaard bakstenen hondenhok en rosmolenkarkas uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 55117 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Schuddebeurzeweg 11 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve uit begin jaren 1920. Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom met gras begroeid erf waarop conisch hondenhok; boerenhuis, stalvleugel een schuur met wagenhuis respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten oosten.