Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 77557 | Bouwkundig element

Hoeve

Boterhoek 34 (Wichelen)
Voormalige hoeve met iets achterin aan de straat gelegen boerenwoning met omhaagde voortuin en haaks in L-vorm aangebouwde voormalige bedrijfsgebouwen, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, in zijn huidige vorm volgens het kadasterarchief daterend van 1928.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 206071 | Bouwkundig element

Hoeve 't Withof

Zeswegestraat 14 (Wingene)
Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit boerenwoning, schuur, stal en centraal op het erf een rond hondenhok.


ID: 209544 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dwarsstraat 1 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met achterin gelegen woonhuis en landgebouw aan de straatkant. Circa 1870 wordt het woonhuis gewijzigd en het schuurstalvolume ten oosten van het huis toegevoegd.


ID: 209318 | Bouwkundig element

Baliehoeve

Faliestraat 121 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastrale mutaties gelegen in de Baillus Hoek of Bailleus Hoek, waarmee de naamgeving van de hoeve misschien verband houdt. Staat wellicht op de Ferrariskaart (1770-1778). Staat in ieder geval op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode met woonhuis ten noorden en schuur ten oosten van het erf en op het primitief kadasterplan (circa 1830) met dezelfde configuratie. Circa 1884 wordt het woonhuis uitgebreid en het bakhuisje ten zuiden van het erf bijgebouwd. Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis tegen het oude huis (nu dienstdoend als stal) opgericht en de schuur uitgebreid of herbouwd. Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rond een onverhard en begraasd erf. Laag boerenhuis met dubbelhuisopstand, in de westgevel een arduinen gevelsteen. Schuurstalvolume aan de erfzijde. Bakhuisje met gewijzigde muuropeningen.


ID: 209657 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ichtegemsestraat 1 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. De site staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1913 een volledige herbouw van het woonhuis, de landgebouwen ondergaan enkele wijzigingen. In 1941 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en worden de landgebouwen aangepast. Woonhuis ten noorden van het erf, dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen met twee bouwlagen en vier traveeën met links een opkamertravee onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen).


ID: 209961 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis  Strokotmolen

Oude Ieperweg 35 (Zedelgem)
Horend bij de in 1922 afgebroken "Strookotmolen". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf.


ID: 33018 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Berten Pilstraat 24 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje op het gehucht Merelaarvoorts bestaande uit alleenstaande, lage arbeiderswoningen met voortuintje, aan het kruispunt Berten Pil-/Foreststraat. Bouwtrant Iweins zie onder meer typerende bedaking; teruggaand op de regionale hoevebouw.