Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 78781 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Pietersdyckagie

Pannepolderstraat 12 (Damme)
Historische hoevesite Sint-Pietersdyckagie, opklimmend tot de 17de eeuw, met een eerste vermelding in 1680. De huidige gebouwen, bestaande uit een opvallend geheel van twee in elkaars verlengde liggende, lange volumes, zijn in de 18de en 19de eeuw opgetrokken.


ID: 78736 | Bouwkundig element

Hoeve

Schipdonkvaart-Zuid 2 (Damme)
Hoeve oorspronkelijk met losstaande bebouwing, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stal weergegeven op kaart P. Vander Maelen (zie 1850). Verankerde en witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepekte plint. Ten zuidoosten stalgebouw. Op het erf, hutvormig hondenhok met bolbekroning.


ID: 78746 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Vivensteenweg 7 (Damme)
Hoeve van het langgeveltype, opgetrokken volgens kadaster circa 1844 en uitgebreid tot L-vormig volume in 1887. Lange geknikte erfoprit. Aan noordzijde van onverhard erf, boerenhuis met geïncorporeerd stal- en schuurgedeelte. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen). Vrijstaand hondenhok met korfboogopening.


ID: 78747 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vivensteenweg 9 (Damme)
Huidige hoevegebouwen opgetrokken volgens kadaster in 1861 (schuur) en 1887 (woonstalhuis) op plaats van oudere bebouwing, weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Erftoegang gemarkeerd door nieuwe bakstenen pijlers. Evenwijdig met woonstalhuis, grote dwarsschuur aan zuidzijde van het erf. Verankerde geelbruine baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van onder meer luchtspleten. Vrijstaand op het erf, bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) en stalletje. Gecementeerd hondenhok onder pannen zadeldakje.


ID: 78752 | Bouwkundig element

Hoeve De Stamper

Zuiddijk 12 (Damme)
Indrukwekkende 18de-eeuwse hoeve, heden deels herbestemd tot uitbating met gastenkamers. Gelegen in de wijk Stampaertshoucke, waaraan de hoeve haar naam aan ontleent. Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via poortgebouw aan de straat en lange erfoprit afgezoomd door knotwilgen. Restanten van omwalling rondom het onverhard erf, met poel ten noordoosten.


ID: 214266 | Bouwkundig element

Visserswoning Duinezwin

Dunezwin 9 (De Haan)
Kleine hoeve en/of vissershuisje, gerenoveerd als (vakantie?)woning.


ID: 54620 | Bouwkundig element

Sint-Clarengoed

Grotestraat 154 (De Haan)
Staat vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van het Brugse Sint-Claraklooster. De hoeve is op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormige opstelling afgebeeld, aan de straat is over de Zwinbeek een stenen brug getekend.


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.


ID: 54631 | Bouwkundig element

Hoeve De Teghelrie

Lepelemstraat 52 (De Haan)
Hoeve aan de straat gelegen, zogenaamd "De Teghelrie" ook "den Tegelhoven" genoemd, in de ommeloper van 1554 staat "daer wylent een teghelrije up stondt". De naam houdt verband met een plaatselijke steenbakkerij waar het nabij gewonnen turf als tegels werd gebakken.


ID: 54590 | Bouwkundig element

Hoeve d'Hazebrug

Vlissegemstraat 19 (De Haan)
Voormalige omwalde hoeve; betonnen erf met centraal conisch bakstenen hondenhok; toegankelijk via korte verharde oprit.