Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Crombrugghe

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 35679 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Meeren

Eenbeekstraat 40 (Destelbergen)
Naar verluidt zogenaamd Hof ter Meeren, voormalige kasteelhoeve bij het ernaast gelegen gelijknamige kasteel. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. Daarbij aansluitende voormalige hovenierswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Verder nog schapenstallen en bakhuis.


ID: 35938 | Bouwkundig element

Hoevesite

Steenakkerstraat 17-23 (Destelbergen)
Nummers 17-19. Voormalige dwarsschuur vooraan ingeplant op het half ovaalvormig omgrachte deel van de site, naar verluidt gedateerd 1722. Nummer 21. Bak- en natuurstenen villa van twee verdiepingen, onder snijdende zadeldaken en wolfsdaken, met eclectische inslag, gebouwd circa 1894. Nummer 23. Achterin de tuin gesitueerde voormalige hovenierswoning.


ID: 35966 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Neoclassicistisch kasteel van negen traveeën en twee bouwlagen op onderbouw, onder schilddak, gesitueerd in een kasteelpark en resulterend uit een vergroting waarschijnlijk van midden 19de eeuw van het bestaande kasteel: bewaarde benedenverdieping met bouwkenmerken uit midden 18de eeuw. In het park aanhorigheden uit de 18de en 19de eeuw. Ommuurde rechthoekige moestuin en vroegere ijskelder en resten van de walgracht en van Kasteel ter Kerchove.


ID: 78234 | Bouwkundig element

Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
In 1925 heropgebouwd kasteel in een neoclassicistische baksteenarchitectuur, naar ontwerp van architect Lauwers (Brussel) op de plaats van kasteel uit de 19de eeuw, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield geraakt was. Park met onder meer vijver en waterput uit de jaren 1920.


ID: 134735 | Landschappelijk element

Kasteelpark Marlier en park van het Hof te Bodegem

Bodegemstraat 316, 320, 320A (Dilbeek)
Neoclassicistisch landhuis met  aanhorigheden en oranjerie uit het midden van de 19de eeuw, teruggaand op een ouder landgoed met 'huis van plaisantie' dat na aanpassingen tussen 1811 en 1850 haar neoclassicistisch uitzicht kreeg; landhuis omgeven door een landschappelijk park van circa 8 hectare ter vervanging van een oudere axiaal-symmetrische eilandtuin. Het domein werd na 1940 gereduceerd en verdeeld in twee afzonderlijke domeinen.


ID: 134727 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Steenpoel

Dreeflaan, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk park van ongeveer 6,5 hectare aangelegd omstreeks 1870, waarbij oude steengroeve als vijver werd hergebruikt.