Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

666 resultaten


ID: 89646 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaande uit 20ste-eeuwse fabrieksgebouwen, schoorsteen en vlasschuren. De roterij werd afgebroken. Naar verluidt omvorming van een voormalige maalderij.


ID: 89500 | Bouwkundig element

Tramstatie

Rijksweg 131 (Wielsbeke)
Voormalige "tramstatie". Volgens kadaster gebouwd in 1902 in opdracht van Rijkaard Vanschoebeke uit Sint-Baafs-Vijve. Achteraan werd een aanpalende zwingelarij aangebouwd. Het gebouw was volgens literatuur tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als tramhalte.


ID: 89650 | Bouwkundig element

Breiwerkfabriek Lava

Rijksweg 138 (Wielsbeke)
Fabrieksgebouwen "Breiwerkfabriek Lava". In 1925 wordt door de gebroeders Arthur en Joseph Lambrecht samen met vennoot Jules Van Welden een breifabriek gesticht. Langsheen de straat worden fabrieksgebouwen opgericht, ten westen daarvan wordt een woning gebouwd. In 1949 wordt de fabriek iets vergroot, toen eigendom van de Vennootschap P.V.B.A. "Gebroeders Lambrecht en Van Welden". De naastgelegen woning is afgebroken. Eenlagige bakstenen constructie onder gekoppelde sheddaken (nok parallel met de straat, mechanische pannen).


ID: 89520 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende vlasfabriek

Rijksweg 490-498 (Wielsbeke)
Neoclassicistische herenwoning uit 1875 met achterliggende vlasfabriek.


ID: 89644 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met vlasschuur en magazijn

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 89652 | Bouwkundig element

Walhoeve

Roterijstraat 10 (Wielsbeke)
Bestaande uit 19de-eeuwse losstaande hoevegebouwen op een historische hoevesite die opklimt tot het tweede kwart van de 17de eeuw. Afgebeeld als solitair volume op een figuratieve kaart bij het renteboek van de baronie en heerlijkheid van "Inghelmunstre Vijfve" (1642). Op een kaart in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het woonhuis weergegeven binnen een eivormige omwalling die toegankelijk is aan zuidzijde. Het primitief kadasterplan (circa 1830) beeldt binnen de omwalling twee parallelle oost-west georiënteerde gebouwen af, met bakhuis ten oosten.


ID: 89585 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Schaapdreef (Wielsbeke)
Vlasroterij gebouwd in 1935 door Aloïs Dewitte – Maertens, vlashandelaar uit Ooigem die reeds in 1919 een vlasvezelbereidingsbedrijf oprichtte. In 1937 wordt bij kadaster ten westen van de roterij een magazijn geregistreerd en in 1947 een dubbele vlasschuur ten oosten daarvan. Voor deze laatste werd een ontwerp opgemaakt door architect Léon Van Maercke.


ID: 89524 | Bouwkundig element

Kunstmatige stoomvlasroterij en zwingelarij

Stampkotstraat 26-28 (Wielsbeke)
Kunstmatige stoomvlasroterij en zwingelarij, in 1949 gebouwd door René Van Canneyt - Vanquaethem. Vier rootkamers afgesloten door gietijzeren deuren op hangrails. Bijhorende stookplaats waarin gevelkapel met beeld van Heilige Jozef. Roodbakstenen zwingelarij en vlasschuur onder zadeldak.


ID: 89589 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Vaartstraat 47 (Wielsbeke)
Vlasfabriek, gelegen op de hoek van de kanaalweg en de vertakking van de Vaartweg in noordoostelijke richting, volgens kadaster in 1937 gebouwd in opdracht van Medard, Magdalena en Gabrielle Vandemaele, landbouwers te Ooigem. In 1941 laten dezelfde eigenaars de vlasfabriek in noordelijke en oostelijke richting uitbreiden.


ID: 89590 | Bouwkundig element

Hoeve

Verlorenhoek 10 (Wielsbeke)
Hoeve minimaal teruggaand tot het laatste kwart van de 18de eeuw. In 1940 laten de weduwe en kinderen van landbouwer Pieter Amerlynck – Baeckelandt de hoeve na een bombardement heropbouwen. Roodbakstenen dubbelhuis van een bouwlaag onder geknikt zadeldak. Haaks op woonhuis een schuur-/ stalvolume onder zadeldak van golfplaten. Restanten vroegere zwingelarij ten zuidwesten.