Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 33572 | Bouwkundig element

Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen

Kasteellaan 7-9 (Lievegem)
Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen. Oudste bouwonderdeel met hoofdingang daterend uit de 18de eeuw en eertijds pastorie. Sinds 1892 in gebruik genomen als klooster en een jaar later bouw van een nieuwe vleugel.


ID: 47435 | Bouwkundig element

Pensionaat der Religieuze Ursulinen

Kloosterstraat 26-28 (Lille)
Overblijfselen van het voormalige Pensionaat der Religieuze Ursulinen, heden Vrije Basisschool en zogenaamd Kloosterhof.


ID: 80190 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Oude Diestersebaan 5 (Lommel)
Internaat middelbaar onderwijs van de paters van het Heilig Sacrament, opgetrokken in 1938-39.


ID: 50555 | Bouwkundig element

Scheppersinstituut

Arme-Clarenstraat 17-21, Melaan 14-16 (Mechelen)
Het Scheppersinstituut is gesitueerd in het bouwblok begrensd door de Melaan, de Thaborstraat, de Nieuwe Beggaardenstraat en de Arme Clarenstraat.


ID: 1537 | Bouwkundig element

Coloma-Instituut

Colomalaan 1-3, Tervuursesteenweg 14 (Mechelen)
Instituut gelegen in deels met grachten omringd domein van circa 6 hectare; van oudsher eigendom van de familie Berthout.


ID: 36457 | Bouwkundig element

School en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Rid. A. Stas de Richellelaan 19 (Merelbeke)
Kleuter- en lagere meisjesschool met pensionaat en klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Schoolgebouwencomplex op de hoek van de Dorpsstraat. Oorspronkelijk bakstenen gebouw met U-vormige plattegrond en min of meer symmetrische opbouw, in neoclassicistische stijl opgetrokken in 1864-1866 naar ontwerp van architect L.J. Beaufays. Voorpleintje tussen beide aan de straat palende zijrisalieten afgesloten door een muur met centrale rechthoekige toegangspoort.


ID: 52716 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkgesticht

Markt 24-30 (Mol)
Indrukwekkend bakstenen complex: het voorgebouw aan de Markt van 1899, met directeurswoning, poortgebouw en aalmoezenierswoning, later gebouwde vleugels.


ID: 24219 | Bouwkundig element

Klooster Ten Bunderen

Stationstraat 49-51, 49A (Moorslede)
Klooster "Ten Bunderen", zusters augustinessen van Ten Bunderen. Tot in 1991 aanbod van middelbaar onderwijs en pensionaat; thans nog lagere en kleuterschool.


ID: 56981 | Bouwkundig element

Meisjespensionaat Sacré-Coeur en burgerhuizen

17 Oktoberstraat 1, Zeedijk 100 (Oostende)
Voormalig pensionaat van de Zusters van het Heilig Hart, Sacré-Coeur, bestaande uit het oorspronkelijke schoolgebouw aan de Zeedijk en drie voormalige zeedijkvilla's, die bij de school geïncorporeerd werden. Van het pensionaat, opgericht in twee bouwfasen van 1903 en 1910 naar ontwerp van architect Til, is de kenmerkende, horizontaal geritmeerde pilastergevel van twaalf traveeën en drie bouwlagen, in witte en okerkleurige geglazuurde bakstenen, bewaard. Links aansluitende voormalige, neoclassicistisch getinte zeedijkvilla van eind 19de eeuw met een gecementeerde lijstgevel. Daarnaast eclectische zeedijkvilla van 1899 naar ontwerp van architect A. Dujardin, met een arduinen lijstgevel versierd met art-nouveaugetinte tegeltableaus. Op de hoek met de 17 Oktoberstraat, voormalige zeedijkvilla Oasis en waarschijnlijk hotel van 1898, uitgewerkt als een eclectisch hoekpand met een gecementeerde lijstgevel.


ID: 56388 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en kostschool met beheerderswoning

Leon Spilliaertstraat 31, Rogierlaan 12 (Oostende)
Gebouwencomplex met twee goed onderscheiden delen, zijnde het eigenlijk atheneum aan de Léon Spilliaertstraat en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderwoning aan de Rogierlaan. Huidig schoolgebouw opgetrokken in 1900-1901 naar ontwerp van Joseph Caluwaers (atheneum) en Achille Raoux (kostschool) onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Markant geheel gekenmerkt door een klassiek gevelfront aan de Léon Spilliaertstraat en een neobarok getinte straatgevel voor het internaat aan de Rogierlaan.