Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1599 resultaten


ID: 135392 | Landschappelijk geheel

Kluisbos, Faluintjes en Abdij van Affligem

Aalst, Erembodegem, Meldert, Moorsel (Aalst), Hekelgem (Affligem)
Het Kluisbos is een belangrijk oud bos met een laaggelegen broekbos met typerende flora. In het Kluisbos staat de Kluiskapel oorspronkelijk opgericht in de 7de-8ste eeuw door de abdij van Lobbes op een plaats met een heidense boom- en broncultus. De relicten van het abdijcomplex van Affligem liggen op een verhevenheid in het landschap wat een uitstraling geeft van haar vroegere macht over deze streek. De Faluintjes en het Kloosterbos bestaan uit graslanden en akkerlanden, met verspreide bosjes en lokale hopteelt. Er lopen talrijke los- en voetwegen die noord-zuid georiënteerd zijn richting Molenbeekvallei. De beekvalleien zijn meestal vrij smal en sterk in het landschap ingesneden met meanderende beken, drassige graslanden en bosjes in een natte omgeving.


ID: 492 | Bouwkundig element

Villa bij jeneverstokerij

Achtermaal 16 (Aalst)
Woonhuis van een voormalige jeneverstokerij, gelegen in een mooie tuin. Baksteenbouw in de typische stijl van circa 1900: volumespel en complexe bedaking met topgevels en torentje; verwerking van arduin en geglazuurde tegels aan de vensters.


ID: 161 | Bouwkundig element

Distillerie et Malterie Le Lion d'Or

Bredestraat 154 (Aalst)
Voormalige "Distillerie et Malterie Le Lion d'Or", uit het tweede kwart van de 19de eeuw, thans enkel nog mouterij. Met uitzondering van het gebouw der vroegere graanvloeren, ondergingen de meeste andere delen in de loop der jaren talloze en grondige veranderingen, of werden ze recent gesloopt.


ID: 7 | Bouwkundig element

Mouterij

Burchtstraat (Aalst)
Voormalige mouterij, eind 19de-begin 20Ste-eeuws, thans (1978) stapelplaats van de "Glucoseries Réunies".


ID: 410 | Bouwkundig element

Brouwerij Callebaut

Hoogstraat 110 (Aalst)
Herenhuis met links korfboogvormige zandstenen inrijpoort, van de straat afgesloten door middel van een beboomde voortuin en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dienstgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 71 | Bouwkundig element

Pakhuis

Hopmarkt 10 (Aalst)
Pakhuis (heden tabakbedrijf) van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuite bedaking (kunstleien), daterend uit de 19de tot 20ste eeuw.


ID: 392 | Bouwkundig element

Maalderij Moens

Kapelleommegang 19 (Aalst)
Maalderij Moens, opgericht in 1895, en buiten dienst sedert circa 1956. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 154 | Bouwkundig element

Hoeve van 1854

Lindenstraat 99, 99A (Aalst)
Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gedeeltelijk geplaveid erf, jaartal 1854 op balk boven inrijpoort, ondergebracht in een dienstgebouw. Eénlaags woonhuis van zeven traveeën uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Oude stal naast inrijpoort aan straatzijde, recente langsschuur en bakoven.


ID: 457 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij De Meyer

Moorsel-Dorp 3 (Aalst)
Achter statig herenhuis van twee bouwlagen, vier traveeën onder zadeldak, met in eerste travee links zware poort, bevindt zich de voormalige Brouwerij De Meyer, opgericht in 1884, en buiten werking sedert 1932.


ID: 198 | Bouwkundig element

Maalderij

Nestor de Tièrestraat 42 (Aalst)
Achter monumentale poort met neoclassicistische inslag, de resten van een voormalige mechanische maalderij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.