Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

155 resultaten


ID: 135102 | Landschappelijk geheel

Abdij van ‘t Park

Heverlee (Leuven)
De abdij van ‘t Park ligt ten zuidoosten van Leuven in de vallei van de Molenbeek. Deze historische site, de abdij, de watermolen, de bijgebouwen en de vijvers zijn nagenoeg ongewijzigd de laatste 230 jaar. Het 43 ha grote abdijdomein is in zijn huidige vorm het laatste overblijfsel van de schenking, bestaande uit woeste gronden en bossen, die hertog Godfried met de Baard in 1129 aan de Norbertijnen deed. Ten zuiden van de abdij van 't Park ligt de heuvelrug, de Pietersberg, een agrarisch gebied doorsneden door een aantal holle wegen. Ook de terreinen van het Sint-Albertuscollege met aanpalend klooster en park horen bij de ankerplaats.


ID: 135101 | Landschappelijk geheel

Abdijdomein Vlierbeek

Kessel-Lo (Leuven)
De abdij van Vlierbeek ligt ten noordoosten van Leuven, maar ten zuiden van de Negenbunders en de drassige vallei van de Molenbeek, die tot in de eerste helft van de 20ste eeuw aansloot op het toen nog bestaande deel van het Lovens Broek of Lovenarenbroek. De dreven, de abdijsite en de akkers errond zijn bewaard gebleven zoals ze 200 jaar geleden waren. Enkele dreven werden in de nabijheid van de abdij aangeplant.


ID: 135103 | Landschappelijk geheel

Linden

Kessel-Lo (Leuven), Linden (Lubbeek)
Linden ligt ten oosten van Leuven, tussen de steenweg Leuven-Diest en de Chartreuzenberg. Het zuidelijk deel omvat naast het agrarisch gebied Sprengel ook de kasteeldomeinen de Beauffort en Beau Séjour. Kenmerkend voor het noordelijke deel van het omschreven gebied zijn de hellingbossen met de Kratenberg, het Ronde Bos en het Bleekbos, tot op het einde van de 18de eeuw één bos. Naast bossen kenmerken ook taluds, holle wegen en akkerland dit landschap.


ID: 302530 | Landschappelijk element

Vijvers en omgeving van de Norbertijnenabdij van Park

Abdij van Park 1, 4-7, 9 (Leuven)
De abdij van 't Park is gelegen in de vallei van de Molenbeek ten zuiden van Leuven, in de vork van de spoorlijnen Leuven-Tienen en Leuven-Ottignies; merkwaardig architecturaal ensemble met delen vooral uit de 16de, 17de en 18de eeuw en met romaanse, gotische, renaissance, barokke en classicistische elementen; abdijgebouw, abdijkerk, abdijhoeve met koetshuis, stallingen, tiendenschuur, watermolen, smidse en gastenkwartier.


ID: 302524 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Arenbergpark

Celestijnenlaan, Hertog Engelbertlaan, Kardinaal Mercierlaan, Kasteelpark Arenberg, Tervuursevest, Willem de Croylaan (Leuven)
Het Arenbergpark ligt rondom het Arenbergkasteel. Verschillende gebouwen, onder meer de Sint-Lambertuskapel, en de watermolen zijn in het park gelegen.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Neoclassicistisch landhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw, ingeplant op een omgracht en sterk beboomd domein, deels omhaagd met haagbeuk en aan zuidwestelijke zijde grenzend aan het Netekanaal.


ID: 301175 | Landschappelijk geheel

Buylaers en Verloren Bos

Aardeken, Bleekmeersstraat, Nijverheidstraat, Snepstraat (Lokeren)
Het gebied Buylaers - Verloren Bos, respectievelijk een alluviaal landschap en een stuifzandlandschap zijn twee elementen die het rivierlandschap van de Durme typeren. Het deelgebied Verloren Bos omvat het omstreeks 1899-1900 gebouwde eclectische kasteel Verloren Bos met park.


ID: 135071 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Groenhof en omgeving

Londerzeel, Malderen (Londerzeel)
Het kasteel Groenhof ligt ten noorden van de dorpskern van Malderen. Het is een voorbeeld van hoe een hoeve (eertijds een feodaal goed) tot een kasteel met landschappelijk park uitgroeide. Groenhoven vormde een geheel bestaande uit een hof, het latere kasteel, en twee andere hoven waaronder het Hof ten Broek en de eveneens langs de Molenbeek gelegen Herbodinnemolen. Het landschap in de onmiddellijke omgeving van het kasteel Groenhof en de Molenbeek is nog gaaf met nog heel wat perceelsrandbegroeiing.


ID: 303084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Brakum

Binkomstraat 50 (Lubbeek)
Begin 18de eeuw tot hof van plaisantie omgebouwde, omwalde hoeve met een kleine rechtlijnig-geometrische tuin, die rond 1800 in vroeg-landschappelijke stijl werd herwerkt. In 1894 werd het landhuis herleid tot het huidige volume. Rond 1900 oppervlakkig heraangelegd; de huidige aanplantingen dateren overwegend van na 1913.


ID: 135052 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Westmalle en omgeving

Westmalle (Malle)
Het kasteel met kasteelpark en aanpalende landerijen, waardevolle bossen en oude dreven vormen samen met de Sint-Martinuskerk en de verbindingsdreef tussen kasteel en kerk een landschap met een landelijk en uitzonderlijk historisch karakter. De oorsprong van het kasteel van Westmalle gaat terug tot de 12de eeuw. De laatste grote aanpassingen gebeurden in de 19de eeuw. Opmerkelijk en zeldzaam is het 19de eeuwse cirkelvormige dienstgebouw. Ten westen van het kasteel bevindt er zich een gaaf bewaarde ijskelder. De esthetische- en belevingswaarde van het geheel is zeer hoog.