Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

23 resultaten


ID: 132528 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Briel, Molenstraat (Bornem)
Ter hoogte van Briel ligt een schorrengebied dat oorspronkelijk ingericht werd voor de wijmen- of wissenteelt. De schorren zijn hier nog steeds in exploitatie als hakhoutperceel.


ID: 132526 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Dijkstraat, Scheldestraat (Bornem)
Ter hoogte van Scheldestraat ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132530 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Eiland van Mariekerke

Jan Hammeneckerstraat (Bornem)
Het Eiland van Mariekerke tussen de Schelde en de Jan Hammeneckerstraat bestaat uit een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132527 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Het Stort

Molenstraat (Bornem)
Natuurreservaat Het Stort op de Scheldeoever ter hoogte van Achterweert is een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout. In de jaren 1950 werd het perceel de laatste maal volledig gekapt.


ID: 302877 | Landschappelijk geheel

Het Goor

Desselsedreef, GRENSSTRAAT, Goorstraat, Zanddijk (Dessel)
Het Goor, een voormalig heide- en moerasgebied, wordt gekenmerkt door de afwisseling van grote vijvers, graslanden en akkers, Canada- en dennenbossen, elzenbroekbos, dreven, beken en paadjes met rietgordels. De vijvers werden tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 135411 | Landschappelijk element

Gooreind

Gooreind, Oudetongelseweg, Paviljoenstraat (Geel)
Het Gooreind, gekenmerkt door de afwisseling van parkbos met bossen van Canadapopulieren en een kleinschalig landbouwgebied, omvat enerzijds relicten van de eerste heide-ontginningen tijdens de 19de eeuw en anderzijds een parkbos aangelegd eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 135065 | Landschappelijk geheel

Schorren van de Durme, de Bunt en monding van de Durme in de Schelde

Biezestraat, Bunt (Hamme)
Het landschappelijk geheel is gelegen op grondgebied van de gemeenten Hamme en Temse. Cultuurhistorisch gezien bestaat het uit drie deelgebieden: de voormalige polder Noubroek, de voormalige Gemene Schoren van Hamme en de schorren van Tielrode.


ID: 301034 | Landschappelijk element

Griend met wilgentaxa

Driegoten (Hamme)
De voormalige griend (snij- en/of hakcultuur van wilg) bevindt zich binnendijks, op een schor binnen het hoogwaterbed van de Schelde, op de linkeroever, ter hoogte van Hamme-Driegoten. Deze locatie is een representatief voorbeeld van een voormalige griend langs de Beneden-Schelde, waarvan het hout voornamelijk werd gebruikt als ambachtshout in de mandenmakerij.


ID: 302493 | Landschappelijk geheel

Vossekouter

Vossekouter, Zavelstraat (Huldenberg), Varrendel (Overijse)
Het gebied de Vossekouter, met een oppervlakte van 53,76 hectare, strekt zich uit over de zuidoostelijke rand van Huldenberg (op de grens met Overijse) en bevindt zich op het Brabants leemplateau. Het gaat om een ongerepte kouter met aan de rand van het plateau bossen. De Vossebeek ontspringt in het zuidoostelijk deel van dit gebied. Omwille van de aanwezigheid van hellingbossen en een centraal in het landschap gelegen holle weg (noordwest-zuidoost georiƫnteerd) met een specifieke begroeiing heeft dit gebied een hoge esthetische, botanische en geomorfologische waarde.


ID: 302779 | Landschappelijk element

Watering De Holen

Neerpelt (Pelt)
Het gebied De Holen maakt deel uit van de Limburgse Kempen. Het betreft een voormalige watering die nu een 65 ha groot natuurgebied vormt in de gemeente Pelt. Het gebied wordt in het zuiden doorsneden door de spoorweg, die deel uitmaakt van de voormalige Ijzeren Rijn. De Holen is grotendeels beplant met populieren maar met verspreide open percelen, ruigte en loofbos. Het netwerk van aan- en afvoersloten dat aangelegd werd in functie van bevloeien is nog intact en wordt actief gebruikt bij de populierenteelt. In de voormalige watering liggen verschillende vijvers, deels gevoed door kwel.