Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

69 resultaten


ID: 302886 | Landschappelijk geheel

Kesselse Heide-Het Goor

Kessel, Nijlen (Nijlen)
De Kesselse Heide-Het Goor bestaat uit een afwisseling van schraallanden, weiden, moerassen, waterplassen, omzoomd en doorkruist door gesloten landschapstypen, en bevat talrijke landschapselementen.


ID: 40500 | Bouwkundig element

Hof ten Hove

Bollestraat 87 (Overijse)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een 18de-eeuwse boerenwoning met haakse nieuwe smalle vleugel en aan de straat een langsschuur gedateerd 1876, achteraan nog semi-open weidelandschap.


ID: 302474 | Bouwkundig element

Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Cantempréstraat , Kriekelaerestraat , Nerebosstraat , Terkammenstraat , Trapstraat (Pepingen)
Vanaf Bogaarden gezien vormen het dorp Bellingen, het Hof ter Kammen en de voormalige abdijhoeve van Cantimpré een waardevol geheel. Het hof ter Kammen situeert zich aan het einde van een vlakte voor de glooiingen waarop zich Bellingen situeert. Tussenin vloeit de Roskambeek.


ID: 135165 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Heidebeek met dorpskern Watou

Roesbrugge-Haringe, Watou (Poperinge)
De vallei van de Heidebeek langsheen de Frans-Belgische grens wordt gekenmerkt door een beek met een zeer natuurlijke sterk meanderende loop en een natuurlijk oeverprofiel. De valleiranden vormen de grens tussen de beekbegeleidende weilanden en de hoger gelegen akkerlanden. Op de hoger gelegen akkerlanden staan verspreide hoeves met erfbeplanting en weilanden met houtkanten. De gotische kerk van Watou, gelegen in de vallei van de Warandebeek, vormt ene blikvanger door de hogere ligging.


ID: 302299 | Bouwkundig element

Dorpskom Reningelst

Baljuwstraat, Heuvellandseweg, Pastoorstraat, Reningelstplein, Zevekotestraat (Poperinge)
Reningelst heeft een gaaf bewaarde dorpskern met als belangrijkste bestanddelen het kruisvormig stratenpatroon, het langgerekte dorpsplein en de perceelsindeling, schaal, plaats en situering van de gebouwen.


ID: 31243 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met huisweide

Vijfgemetenstraat 19 (Poperinge)
Hoevetje uit de 19de eeuw, omgeven met een doornhaag en een rij knotpopulieren. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf.


ID: 308392 | Landschappelijk geheel

Pyreneeën

Ronse (Ronse)
Ten zuiden van de stad Ronse ligt het gebied de 'Pyreneeën', een zuidelijke uitloper van de west-oostelijke heuvelkam Kluisbos-Brakelbos. Het landschap kenmerkt zich als een compartimentenlandschap, bestaande uit een mozaïek van bossen, graslanden al dan niet met perceelsrandbeplanting van knotbomen of oude, opgaande populieren (enkele oude variëteiten) en akkers. Aan de rand van het gebied bevinden zich verspreid kleine gehuchten en hoeves. Enkele trage wegen doorkruisen het gebied.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 301158 | Landschappelijk element

Het Steengelaag

Blauwe Wegel, Ijzerhandstraat, Nieuwstraat (Stekene)
Het Steengelaag bestaat uit drie waterpartijen die ontstonden door kleiwinning, vochtig broekbos en hooiland. De voormalige steenbakkerij, genaamd Tuilerie Sainte-Marie, werd omstreeks 1880 opgericht. De kleiontginning werd in dit gebied in 1977 beëindigd.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.