Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

539 resultaten


ID: 21427 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Korspelsesteenweg 104 (Beringen)
Langgestrekte hoeve in baksteenbouw, met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal. Voortuintje en enkele mooie bomen bij de linkerzijgevel.


ID: 135098 | Landschappelijk geheel

Bertembos en Grevensbos

Bertem (Bertem), Veltem-Beisem, Winksele (Herent), Meerbeek (Kortenberg), Heverlee (Leuven)
De na de middeleeuwen gescheiden boscomplexen Bertembos en Eikenbos-Grevensbos zijn omringd door de typische Brabantse kouters. Oude verbindingswegen doorkruis(t)en het gebied met Zeventommen als knooppunt. Door zijn hoge ligging op Diestiaanheuvelruggen biedt Bertembos fraaie vergezichten langs colluviale dalletjes, droge depressies en holle wegen naar de omringende valleien van de Voer en de Molenbeek. Droge leemgronden hebben onder bos een dikke A-horizont. Langs hellingen en depressieranden dagzoomt tertiair substraat. De bosperimeter is sinds 1850 nagenoeg ongewijzigd. Sporen van een boswal en grensstenen bleven bewaard. Qua soorten en leeftijd van de boometage behoort Bertembos tot de rijkste en meest gevarieerde van de regio. De kerselaars behoren tot de oudste van België.


ID: 131513 | Landschappelijk element

Holle weg met hakhoutstoven

Hoogveldbaan (Bertem)
De holle weg, ten noorden van het dorpscentrum van Bertem, maakte vroeger deel uit van de verbinding tussen Leuven en Everberg. Langs de holle weg bevinden zich tientallen hakhoutstoven van diverse soorten, die een onderlinge samenhang vertonen en uit autochtoon genetisch materiaal bestaan. Vanuit de diepte van de holle weg vormen de hakhoutstoven, die een representatieve groeivorm hebben, een beeldbepalend object.


ID: 308078 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nieuwstraat

Nieuwstraat (Bertem)
De Nieuwstraat is een laat gekasseide weg op een historisch tracé tussen Bertem en de Augustijnerhoeve in Bertembos.


ID: 308077 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weygenstraat

Weygenstraat (Bertem)
De Weygenstraat is een historisch wegtracé waarvan historische kaarten het bestaan minstens tot het midden van de 17de eeuw terugvoeren. Het dankt zijn bestaan wellicht aan de lokale bewoners die zich een weg naar Bertembos en Koeheide baanden.


ID: 121062 | Bouwkundig element

Sint-Engelbertusstraat

Sint-Engelbertusstraat (Beveren)
Met de bouw van de parochiekerk begin 20ste eeuw werd het planmatig aangelegd klein kerkdorp Prosperdorp aangelegd, gesitueerd rond de hoofdstraat, de huidige Sint-Engelbertusstraat. Langsheen deze straat met rechthoekig plein voor de kerk werden woningen op cijnsgrond opgetrokken.


ID: 307701 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Aarschotsestraat-Molensteenstraat-Vinoefschenweg

Aarschotsestraat, Vinaafstraat (Bierbeek), Ooienbergstraat (Boutersem)
Cluster van lokale kasseiwegen bij de gehuchten Molensteen en Vinaaf in Bierbeek en Boutersem: de Aarschotseweg, Molensteenstraat en Vinoefschen weg.


ID: 307630 | Landschappelijk element

Kasseiweg Bevekomsestraat

Bevekomsestraat (Bierbeek)
De Bevekomsestraat is een een gemengde kasseiweg aangelegd in halfsteensverband met een afwisseling van porfier, Petit Granit en Tiense kwartsiet. De kasseiweg heeft een licht bolrond profiel en is afgezet met boordstenen in Petit Granit. De Bevekomsestraat maakt deel uit van de historische hoofdverbindingsweg tussen Leuven en Jodoigne.


ID: 307707 | Landschappelijk element

Kasseiweg Bisschoppenstraat

Bisschoppenstraat (Bierbeek)
De kasseiweg is aangelegd met porfier met bijmenging van Tiense kwartsiet in halfsteensverband. De weg loopt tussen uitgestrekte akkers met open zichten rondom en gaat bij Meerbeek over in een lichte holle weg met hakhout op de taluds. Op de 18de-eeuwse kaarten is de weg een van de talrijke parallelle tracés die van het plateau naar de beekvallei bij Bierbeek afdalen en de verbinding vormen tussen Leuven en Neervelp.


ID: 306513 | Landschappelijk element

Dreef

Dreef (Bierbeek)
De Dreef vormt een rechte verbinding tussen de Tiensesteenweg en het kasteel Felixhof in het zogenaamde Klein Park.