63 resultaten
ID: 200641 | Bouwkundig element
Brouwerijstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een min of meer rechthoekige begraafplaats, aan de voorzijde afgesloten door een bakstenen muur met pilasters met centraal een toegangspoort met hekken. De rijen grafstenen staan rug aan rug opgesteld.
ID: 304611 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
De Korte Zaagmorteldreef vormt een smalle maar kaarsrechte doorsteek tussen de Gevaertsdreef en de Langedreef. Na de aanzet in kasseien betreft het een half verharde dreef met grindlaag die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande populieren. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De Korte Zaagmorteldreef is een van de dwarse doorsteekwegen tussen de loodrechte hoofdassen die het veldgebied van noord naar zuid doorsnijden.
ID: 304620 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Loodrecht op de Lekkerdreef is een korte half verharde dreef aangelegd die tot aan de Beekstraat leidt. De dreef met grindlaag is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken, ter vervanging van de oorspronkelijke populieren. Naar de Beekstraat toe is de weg verhard met kasseien. De Haversmeerdreef loopt parallel met de Langedreef en vormt een doorsteek naar de Beekstraat richting Oedelem.
ID: 304631 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat leidt een kaarsrechte dreef zuidwaarts. De dreef loopt parallel met de Langedreef en komt uit bij de voormalige Oranjemolen aan de Beekstraat. Het betreft een half verharde dreef die naar de hoofdbaan toe deels verhard is met kasseien. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken ter gelegenheid van de aanplant van een Geboortebos in 2006. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilanden. Langs de weilanden staan nog knotwilgen als relicten van de historische perceelsrandbegroeiing. De Molendreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304637 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem)
Van op de Beverhoutstraat leidt recht tegenover de oprit naar de Hommelbroekhoeve een smalle dreef naar het Beverhoutsveld. Deze kaarsrechte dreef is half verhard en langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren. De dreef kruist de Groot Heetdreef waarna de wegbeplanting niet meer uit populier bestaat maar uit jonge opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen. De dreef komt uit bij de samenkomst van de Hoofdsloot en de Groenstraatbeek. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten. De dreef loopt parallel met de Peendreef en getuigt duidelijk van een systematische aanleg.
ID: 304641 | Landschappelijk element
Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge)
Vlakbij het kerkhof van Ver-Assebroek loopt een half verhard fietspad dwars door de meersen en tussen de knotwilgenrijen ten noorden van het St.-Trudoledeke. De weg is aangelegd op een dam en biedt open zichten op de omliggende graslanden van de Assebroekse Meersen. De weg passeert een populierendreef en buigt vervolgens af naar het zuidoosten om aan te sluiten bij de weg Zwarte Paard naar het gehucht Vliegend Paard. In de tweede helft van de 19de eeuw werden doorheen het meersengebied twee spoorlijnen aangelegd: de tramlijn van Ver-Assebroek naar Oedelem en de treinlijn Brugge - Maldegem - Eeklo. Beide lijnen werden een paar decennia terug opgegeven en opgebroken maar de beddingen kennen nog een gebruik als recreatief pad. Deze oude tramweg vormt nu een groene verbinding tussen Ver-Assebroek en Vliegend Paard.
ID: 304630 | Landschappelijk element
Beverhoutsveldstraat (Beernem)
Voorbij de laatste woning gaat de Beverhoutsveldstraat over in een half verharde smalle dreef. De Daeledreef is langs weerszijden beplant met jonge opgaande eiken en loopt tussen percelen akker- en weiland. Een aantal knotwilgenrijen herinnert nog aan de historische perceelsrandbeplanting van de weilanden. De kaarsrechte dreef komt uit op de Langedreef. De dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304633 | Landschappelijk element
Bootsdreef (Beernem)
Van op de Veldkapellestraat in Boelare loopt een schuine dreef tussen de landbouwpercelen naar het noordwesten. De Bootsdreef is aangelegd met kasseien en boordstenen maar gaat na ongeveer een derde van de weg over in een half verharding met grind. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij geschrankte opgaande populieren. De kaarsrechte dreef biedt open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen en de overige dreven en komt uit bij de Hoofdsloot. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304612 | Landschappelijk element
Gevaertsdreef (Beernem)
De Gevaertsdreef leidt van de Kasteelhoek ter hoogte van het gehucht Veldhoek door het Beverhoutsveld en komt uit bij een wegkruis aan de Beekstraat. De half verharde dreef is aangelegd met grind maar gaat ongeveer halverwege over in een gekasseide weg. Langs weerszijden is de dreef beplant met een rij geschrankte opgaande populieren. Bij een aantal weilanden zijn langs de wegkant nog grote knotwilgen bewaard als relict van de historische perceelsrandbegroeiing. Van op de dreef zijn er open zichten op de landbouwgronden en overige dreven rondom. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.
ID: 304654 | Landschappelijk element
Hof ter Praet (Beernem)
Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid.