Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

263 resultaten


ID: 200750 | Landschappelijk element

Kasseiweg Lange Munte

Staatsbaan (Gavere), Lange Munte (Oosterzele)
Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.


ID: 300043 | Landschappelijk element

Kasseiweg Heide

Aardseweg (Geel), Heide (Retie)
De kasseiweg met recht tracé, aangelegd circa 1909, doorkruist het zuidelijk punt van Retie van oost naar west en eindigt net over de grens met de gemeente Geel.


ID: 307677 | Landschappelijk element

Kasseiweg Araanstraat

Araanstraat (Geetbets)
De kasseiweg genaamd Araanstraat in Geetbets, was lange tijd een stukje op het traject van de ‘Weg op Halen’, een verbindingsweg tussen Zoutleeuw en Halen. Deze verbindingsweg werd stapsgewijs verhard. Tegen 1890 was het traject tot Halen helemaal gekasseid, inclusief de Araanstraat.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 83643 | Bouwkundig element

Steegbeluik

Berouw 66-78, 104 (Gent)
Dubbel steegbeluik met gemeenschappelijke toegang. Van het beluik kwam in 1857 de rechtersteeg klaar, terwijl de huidige toegang, samen met de linkersteeg dateren van 1860. Beide delen van beluik met eigen karakter.


ID: 19117 | Bouwkundig element

Huizenblokken

Doornzelestraat 43-49, 59-65 (Gent)
Nummer 43 tot 49, 59 tot 65. Twee parallelle huizenblokken met sobere bakstenen arbeidershuizen met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 26793 | Bouwkundig element

Hof van Heirlegem

Herlegemstraat 13 (Gent)
Overblijvende hoevegebouwen met voornamelijk historisch belang, gesitueerd op de hoek van de Dendermondsesteenweg en de Herlegemstraat vlakbij de grens met de gemeente Destelbergen. Voormalig boerenhuis met losse haaks ingeplante schuur opklimmend tot eind 17de eeuw, ingeplant op een grotendeels ingebouwd driehoekig terrein met een door een rij populieren afgezette gekasseide toegangsweg.


ID: 26541 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Hundelgemsesteenweg 44-116 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met knik en toegang op straatbreedte, volgens gevelopschrift zogenaamd "Cité Anglaise Fr. Hillaert Gand 1878". Opgetrokken op de plaats van de circa 1875 gesloopte Sint-Lievenskerk. Hoeken gevormd door telkens twee huizen met neoclassicistische inslag, twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen).


ID: 19737 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Salvatorstraat 38, 42-48, 52, 56, 60-74 (Gent)
Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters. Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand.


ID: 18709 | Bouwkundig element

Woningen in steegbeluik

Spitaalpoortstraat 3-23 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte, daterend van circa 1880, gerenoveerd in 1981-82. Twee hoekhuizen en twee rijen van respectievelijk vijf en zes enkelhuizen met, voor de renovatie, repeterend schema.