Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

171 resultaten


ID: 304386 | Landschappelijk element

Relicten voetweg van Sinnich naar Remersdaal

Sinnich (Voeren)
Bij een Mariabeeld langs de Sinnichstraat leidt een smalle asfaltweg het plateau op. Voorbij de huizen gaat deze weg over in een holle weg met zware hakhoutstoven op de taluds. Van deze weg rest enkel nog een groene strook die doodloopt tussen de weilanden. Oorspronkelijk liep deze voetweg over de dorpsakkers helemaal door tot in Remersdaal en vormde zo een alternatieve verbindingsroute tussen de twee dorpen. In Remersdaal is deze weg nog deels overgeleverd als veldweg die zich tussen de weilanden slingert en open zichten biedt op de dorpen rondom. Door de aanleg van de spoorlijn Aken-Tongeren werd deze voetweg echter doorsneden en verdween grotendeels.


ID: 304261 | Landschappelijk element

Holle weg Snauwenberg

Snauwenberg (Voeren)
In het verlengde van de weg Kinkenberg slingert een verharde holle weg zich de gelijknamige berg op naar het noordoosten. Bij een wegsplitsing gemarkeerd door een wegkruis leidt de weg verder steil de helling op tussen hoge taluds met eik en boskers. De holle weg is sterk ingesneden en niet langer verhard en leidt langs de Voerenberg tot op de Snouwenberg. Op de rand van het plateau is de weg veel minder diep ingesneden en zijn er open zichten op de lager gelegen weilanden, het dorp en het Kasteel Altenbroek. Deze holle weg vormt de verbindingsweg tussen het dorpscentrum en de hoger gelegen landbouwgronden op het plateau. Daarenboven was deze weg in de 18de eeuw ook een transportroute tussen Luik en Aken zoals blijkt uit de alternatieve naam Koetsweg. De historische weg liep door richting de grens met Nederland en passeerde langs een 'Maison de Plaisance' genaamd Snauwenberg.


ID: 304287 | Landschappelijk element

Weg naar Steenboskapel

Steenbos (Voeren)
In het verlengde van de weg naar het gehucht Ketten loopt aan de overzijde van de hoofdbaan s'-Gravenvoeren - Sint-Martens-Voeren ter hoogte van een wegkruis een onverharde wegel verder het plateau op. Deze aardeweg passeert de Steenboskapel en een eenzaam wegkruis en loopt verder naar het Lynotkruis aan de spoorwegberm. De veldweg passeert tussen de uitgestrekte akkers op het plateau en biedt open zichten rondom en op de kapel en de wegkruisen. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het gehucht Ketten in de Voervallei en de zuidelijk gelegen landbouwgronden op het plateau. De weg liep oorspronkelijk nog verder door naar het zuiden tot in Warsage.


ID: 304296 | Landschappelijk element

Weg naar Dalhemmerkruis

Steenbos (Voeren)
Bij de Kapel van Schophem leidt een eenvoudige landweg met betonplaten het plateau op. De weg passeert achtereenvolgens een kruisbeeld ter hoogte van een kruispunt en een wegkruis bij een tweede kruispunt. Hier krijgt de weg een onverhard karakter en leidt tussen de uitgestrekte akkers verder naar de Wittekapel. Bij de kapel vervolgt de aardeweg naar het zuidwesten tussen akkers en jonge laagstamboomgaarden en steekt de Weersterweg over tot aan het Dalhemmerkruis. Voorbij het kruis loopt de weg verder tot in Berneau.


ID: 304797 | Landschappelijk element

Holle weg naar Teuvenbeek

Teuven-Dorp (Voeren)
In Teuven leidt van op de hoofdweg Teuven-Dorp een zijweg ter hoogte van een historische hoeve, nu Herberg Moeder de Gans, naar beneden. De asfaltweg gaat over in een onverhard relict van een holle weg tussen twee weilanden. De weg liep oorspronkelijk het plateau af naar de Teuvenbeek en liep een stuk door de beekbedding. Deze weg vormt een relict van de hoofdweg van Teuven naar Sinnich die aanvankelijk een bocht maakte langs enkele hoeves om vervolgens de Teuvenbeek over te steken op een doorwaadbare plek. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt de weg naar Sinnich rechtgetrokken en geraakt de afgesneden bocht in onbruik. Het oorspronkelijke tracé is nog herkenbaar in het reliëf en in de perceelsgrenzen en wordt gemarkeerd door een houtkant op het talud. Op het talud bevindt zich bronwerking.


ID: 304329 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Veurs

Vogelsang (Voeren)
De weg naar de pastorie van Sint-Pieters-Voeren gaat, eens voorbij het gebouw, over in een half verharde voetweg die oostwaarts loopt. De weg leidt omhoog en volgt dan grotendeels de plateaurand tussen akkers, weilanden en boomgaarden met meidoornhagen. Langs de weg liggen verspreid enkele houtkanten. Op het hoogste punt komt de weg samen met een voetweg die vertrekt bij de Sint-Annakapel. De weg blijft parallel lopen aan deze voetweg en daalt het plateau af om vervolgens te eindigen bij een wegkruis aan de weg naar Dal. Van op de weg zijn er open zichten op de vallei van de Veurs en de omringende weilanden en akkers. Deze voetweg vormt de historische verbinding tussen het centrum van Sint-Pieters-Voeren en de parochiekerk en Veurs waarbij de rand van het plateau werd gevolgd.


ID: 305026 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Klein Broek

Blaasveld (Willebroek)
Het Blaasveldbroek wordt in het zuidwesten begrensd door een half verharde weg die op de grens loopt tussen het moeras en de achtertuinen van het aangrenzend woongebied. De weg passeert langs de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Veertienbunders en loopt parallel met de Fonteinstraat die naar het Kasteel Blaasveld leidt. De weg sluit aan op de dijk die het kasteeldomein en de gracht in het noordoosten begrenzen.


ID: 305072 | Landschappelijk element

Doorsteekweg naar Kleine Heide

Blaasveld (Willebroek)
Op de kasteeldreef die van het kasteel Blaasveld naar het zuidoosten leidt, splitst een zijweg zich af en loopt tussen de akker- en weilandpercelen. Het betreft een onverharde landbouwweg die kaarsrecht doorloopt tot aan enkele hoeves van het gehucht Kleine Heide. Van op de weg zijn er mooie open zichten op de omliggende landbouwgronden. Deze veldweg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt hier door naar het noordwesten tot aan het kasteel van Blaasveld waar de weg aansluit op de dreven die verbinding geven met de weg naar het dorp Blaasveld. Op de Poppkaart staat deze weg aangeduid als 'Rommekens' en sluit aan op de 'Mechelse baan'. Naast de lindendreef vormt deze onverharde weg een alternatieve historische route naar Kleine Heide.


ID: 306197 | Landschappelijk element

Drevennetwerk Kasteel Blaasveld

Blaasveld (Willebroek)
Het kasteel van Blaasveld wordt langs vier zijden begrensd door een gracht. Langs de buitenzijde van de gracht is een kleine dijk opgeworpen waar rondom een half verharde dreef is aangelegd. Het betreft dreven van opgaande lindes die aansluiten op een aantal toegangsdreven in verschillende richtingen.


ID: 305031 | Landschappelijk element

Molendreef

Molendreef (Willebroek)
Op de westelijke dreef die het kasteel van Blaasveld begrenst, leidt een rechte zijweg naar het zuiden. Deze half verharde weg gaat snel over in een onverharde lindendreef. Het betreft opgaande lindes met verschillende jonge inboeten. De lindendreef passeert een woonuitbreiding en loopt loodrecht tussen akkers naar de Mechelsesteenweg. Van op de dreef zijn open zichten op de omliggende akkers en weilanden. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en leidt hier door de 'Bruyere de Blaesveldt' tot aan de 'Grand Chemin de Dendermonde'. Op de topografische kaart van Vandermaelen uit de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kleyn Mossem Dreef'. Via deze dreef was het kasteeldomein van Blaasveld rechtstreeks verbonden met de hoofdweg naar Dendermonde.