Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 130827 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten zuiden van het vakwerkhuis werd een okkernoot op het erf aangebracht.


ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Manebroek

Termeeren (Halle), Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 30715 | Bouwkundig element

Hoeve De Kleine Canada

Steentjemolenstraat 39 (Ieper)
Hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw, volgens datering 1770 in zijgevels van het boerenhuis. Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf met bakstenen stoepen; centrale putvaalt met deels behouden bakstenen wanden.


ID: 30602 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zonnebeekseweg 260 (Ieper)
Wederopbouw grosso modo aansluitend bij de traditionele hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf, ten noorden toegankelijk via erfoprit.


ID: 39810 | Bouwkundig element

Hoeve Noordhof

Ipsvoordestraat 61 (Kapelle-op-den-Bos)
Hoeve met traditioneel boerenhuis uit de 18de eeuw en hoevegebouwen uit de 19de eeuw rondom de twee zijden van de binnenplaats, en met een notelaar bij de ingang.


ID: 60865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Kooigemplaats 15 (Kortrijk)
Vrijstaand landhuis gelegen te midden van beboomde tuin, bereikbaar via korte erfoprit. Achtertuin met onder meer lei-appelaars en notelaar. Vanaf 1954 pastorie. Thans in gebruik als school.


ID: 17661 | Bouwkundig element

Herenhuis, koetshuis en brouwerijgebouw

Nieuwe baan 181 (Kruibeke)
Alleenstaand herenhuis met voortuin met notenboom, een voormalig koetshuis aan de straatzijde en een voormalig brouwerijgebouw rechts van het woonhuis.


ID: 301703 | Landschappelijk element

Oude okkernoot

Bloemstraat 3 (Lubbeek)
Een mooi ontwikkelde okkernoot werd volgens overlevering omstreeks het jaar 1900 op het erf geplant. Het erf bevond zich in de rand van de nu nagenoeg volledig bebouwde Krekelendries.


ID: 40267 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Mieregemstraat 184 (Merchtem)
L-vormig hoevetje met geplaveid erf en beschaduwd door een notelaar bij de gemetselde waterput. Boerenhuis met één verdieping van zes traveeën en steil zadeldak (pannen), daterend uit 17de, begin 18de eeuw.