Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

41 resultaten


ID: 86594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte veldesdoorns

Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.


ID: 131464 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van eik, beuk en berk op Beerzelberg

Bergstraatje, Borgstraat, Diepestraat, Hallaardreef (Putte)
De Beerzelberg is een getuigenheuvel bebost met hakhoutstoven van zomereik, beuk, en berk. Het samen voorkomen van zomereikenhakhoutstoven en beukenhakhoutstoven van een aanzienlijke omvang, aantal en leeftijd is vrij zeldzaam in Vlaanderen.


ID: 131627 | Landschappelijk element

Laag vertakte opgaande veldesdoorn

Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.


ID: 131546 | Landschappelijk element

Meerstammige zomerlinde kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan, Kopstraat (Schoten)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich samen met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het domein Vordenstein en vormt een beeldbepalend element in het zuidwesten van het park. Ze vormen mogelijk een relict van een lijnbeplanting.


ID: 304316 | Landschappelijk element

Meerstammige zomerlinde kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan, Kopstraat (Schoten)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich samen met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het domein Vordenstein en vormt een beeldbepalend element in het zuidwesten van het park. Het omringende park van het domein Vordenstein bleef bewaard, nadat het kasteel in 1946 gesloopt en door een villa vervangen werd.


ID: 210653 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel en zomerlinde

Huldenbergstraat (Tervuren)
Oude zomerlinde centraal gesitueerd op een vijfsprong en vermoedelijk aangeplant in de eerste helft van de 18de eeuw met bijhorende veldkapel opgericht in 1863.


ID: 131474 | Landschappelijk element

Knotes op perceelsgrens

Hagelstein (Voeren)
De beeldbepalende knotes in het gehucht Hagelstein is het resultaat van een oude beheersvorm. De boom markeert de grens tussen twee weidepercelen en is waarschijnlijk een restant van een houtkant. Met zijn omvang van 4,60 m (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2013) behoort deze knotes zeker tot de oudste van ons land. Door de hoge leeftijd van deze knotboom kan er vrijwel zeker van uit gegaan worden dat het om autochtoon genetisch materiaal gaat.


ID: 131473 | Landschappelijk element

Gelegde meidoornhaag aan zevensprong 'Aan de Ling'

Hoeneveldje (Voeren)
De éénstijlige meidoornhaag is het restant van een gelegde meidoornhaag als veekering nabij een zevensprong.


ID: 132144 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof in Broekbos

Kwinten (Voeren)
De lindenhakhoutstoof bevindt zich in het Broekbos. De zeer omvangrijke oude hakhoutstoof met een omtrek van 1260 cm is vermoedelijk de oudste en zwaarste hakhoutstoof van winterlinde in Vlaanderen. Ze is tevens een genenreservoir.


ID: 131736 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Roodbos (Voeren)
De oude kaphaag is aangeplant als perceelsbeplanting bij graslanden. De beplantingen fungeerden vroeger als houtwinning voor loofvoedering, brand- en geriefhout. Het betreft hier een historische kaphaag. Omwille van de ouderdom van de bomen kan worden aangenomen dat het zuivere vertegenwoordigers zijn deze soort en het een genenreservoir betreft. Op de kabinetskaart van de Ferraris was op deze plaats een lijnvormige beplanting aanwezig. Deze werd ook ingetekend op de 19de eeuwse topokaarten. De zeer oude kaphaag heeft onregelmatige plantafstanden. Het is een van de oudste en dikte kaphagen in de regio. De bomen hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalend. De haag wordt geklepeld (2010) en krijgt daardoor het uitzicht van een scheerhaag.