Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

21 resultaten


ID: 304163 | Landschappelijk element

Mijnkraters 27/3/1916 Sint-Elooi

Eekhofstraat (Ieper)
Op het gehucht Sint-Elooi zijn nog twee mijnkraters overgebleven van zes bijna gelijktijdige, Britse mijnexplosies van 27 maart 1916. Een gedenkteken op het nabijgelegen rondpunt herinnert aan deze mijnenslag. Het landschap is er licht glooiend.


ID: 301961 | Landschappelijk element

Mijnkraters Hooge van 6/6/1916

Meenseweg 481 (Ieper)
In het park rondom het hedendaagse landhuis 'Kasteelhof ’t Hooghe' liggen mijnkraters die aan mekaar grenzen en nu als vijver in het park rond het landhuis geïntegreerd zijn. In het water is één betonnen militaire post aanwezig. Net naast de vijver staat een tweede halfondergrondse constructie.


ID: 304314 | Landschappelijk element

Mijnkrater Verloren Hoek

Oude Bellewaardestraat zonder nummer, Zonnebeekseweg zonder nummer (Ieper)
Het meest noordelijk gelegen mijnkraterveldje op de Ieperboog van de 2de slag is heden een totaal vergeten plek. Van de oorspronkelijk 7 mijnkraters in het weiland, is er nu vermoedelijk nog één zichtbaar, omgeven door bomen.


ID: 304162 | Landschappelijk element

Mijnkraters van de Eerste Wereldoorlog bij Bellewaarde

Oude Kortrijkstraat (Ieper)
Het uitzonderlijk goed bewaarde mijnkraterveld onder bos bij de Bellewaarde hoeve herbergt mijnkraters, die de restanten zijn van de ondergrondse oorlog aan het front, die hier tussen september 1915 en juli 1917 in alle hevigheid woedde. In het nabij gelegen ‘Railway Wood’ (tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Britten zo genoemd naar de nabijgelegen spoorweg) ligt de oudste mijnkrater, die op 25 september 1915 het begin van een hele reeks ontploffingen door ondergrondse mijnen inluidde.


ID: 304167 | Landschappelijk element

Mijnkraters Palingbeek

Palingbeekstraat (Ieper)
Op de oevers van het kanaal Ieper-Komen liggen de restanten van mijnkraters uit de Eerste Wereldoorlog, die tussen november 1915 en december 1916 stellingen aan het front opbliezen. Volume, vorm en diepte van de kraters zijn na de oorlog veranderd door hun gebruik als springputten voor gevonden munitie, wat ze minder goed herkenbaar maakt.


ID: 304145 | Landschappelijk element

Mijnkraters 25/9/1915 'Sanctuary Wood'

Pappotstraat 5 (Ieper)
In het park rondom het hedendaagse landhuis 'Kasteelhof ’t Hooghe' zijn oorspronkelijke mijnkraters aanwezig, die aan mekaar grenzen en nu als vijver in het park rond het landhuis geïntegreerd zijn. In het water is 1 betonconstructie aanwezig, net naast de vijver staat een 2de halfondergrondse constructie.


ID: 301950 | Landschappelijk element

Mijnkrater 7/6/1917 Sint-Elooi

Rijselseweg 214 (Ieper)
Mijnkrater, ontstaan tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917, nu als vijver geïntegreerd bij een landhuis. Tegen de westelijke rand van de krater bevindt zich een Britse bunker.


ID: 304319 | Landschappelijk element

Mijnkrater 7/6/1917 Caterpillar en Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
De mijnen van Hill 60 en ‘Caterpillar’ zouden het noordelijk sluitstuk worden van de mijnenslag van 7 juni 1917.


ID: 201174 | Bouwkundig element

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat zonder nummer (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.


ID: 307714 | Landschappelijk element

V2 inslag in domein Vrieselhof

Oelegem (Ranst)
In het provinciaal domein Vrieselhof ligt ten zuidoosten van het fort van Oelegem de (vermoedelijke) krater van een V2 inslag.