Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16560 resultaten


ID: 80897 | Bouwkundig element

Historische hoeve Oyvaertshof

Evangelieboomstraat 5 (Zwevegem)
Site al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). . Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Vanhoenakker. Het primitieve kadasterplan (circa 1835) toont een rechthoekig volume (boerenhuis) en een aansluitend L-vormig volume (schuur en stallen) en twee kleinere volumes. I Hoeve met 19de-eeuws uitzicht en met aaneengesloten U-vormige opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, rond deels verhard erf. Poortgebouw met aansluitend schuur. Links van de schuurdoorgang beglaasde muurnis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld; boerenwoning met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met oudere kern. Stalvleugel met voorliggende mestvaalt.


ID: 81053 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Gauwelstraat 10-12 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Samenstel van twee dubbelhuizen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door drie houten dakkapelletjes. Aan de linkerzijde, aangrenzend stalletje van twee traveeën. Meidoornhaag aan de straat en toegang gemarkeerd door bakstenen erfpijlers en ijzeren hek.


ID: 81275 | Bouwkundig element

Toegangshek Grandvalbos

Grote Dalestraat (Zwevegem)
Oudste verwijzing naar het bos dateert van circa 1450 als Graenvalbusch. Het bos is gelegen op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. De heuvelrug heeft een zuidoost-noordwest oriëntatie met de Zandbeek aan de voet van de westelijke helling. Nu beslaat het bos een oppervlakte van 18 ha en is deels een eiken-haagbeukenbos en deels eiken-beukenbos.


ID: 80906 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Harelbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgericht in 1886 door DOM. EGGERMONT-AMELIA DHULST FAMILIE zie opschrift. Bedehuisje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Witgeschilderde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met afgeronde apsis. Puntgevel met rondbogige deur geflankeerd door twee pilasters met eenvoudig kapiteel die rondboog met tandfriesje ondersteunen. Muurband met opschrift. Zijgevels doorbroken door keperboogvensters met gekleurd glas. Bepleisterd en geschilderd interieur met Lourdesgrot.


ID: 81069 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heestertplaats 12 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw. Combinatie van diep- en breedhuis, tevens dieper in gelegen nutsgebouw met merkwaardige voorgeplaatste serre, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Gecementeerde lijstgevel en verankerde zijgevel.


ID: 81068 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heestertplaats 6 (Zwevegem)
Half vrijstaand burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen, verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen en arduin. De naastgelegen tuin met tuinmuur, verfraaid door witte sierbaksteen en doorbroken door rechthoekige poort.


ID: 81145 | Bouwkundig element

Het Goed te Erembodegem

Herembodegemstraat 75 (Zwevegem)
Eerste vermelding hoeve (Het Goed te Erembodegem) in 1304. De hoeve vormt in de middeleeuwen en tijdens het ancien régime de kern van een heerlijkheid. De hoevegebouwen worden tijdens de negenjarige oorlog in 1692 in brand gestoken en verwoest, kort na de brand heropgebouwd. De huidige configuratie is herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), enkel de aangegeven omwalling is nu grotendeels verdwenen. Huidig gebouwenbestand (zonder omwalling) eveneens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), het kadaster geeft aan dat het woonhuis in 1865 achteraan uitgebreid wordt met een klein volume. Hoeve met gesloten opstelling bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken en beperkt gebruik Doornikse steen. Erftoegang gemarkeerd door laag poortgebouw met heiligennis. Woonhuis, driedubbele dwarsschuur en stalvleugel. Bakhuisje met aangrenzende ast buiten het erf. Bewaarde boomgaard afgezoomd door meidoornhaag en restant van omwalling.


ID: 81206 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Herrekotstraat (Zwevegem)
Kapel van 1948 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans of Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Bedehuis naar ontwerp van Jules Ervyn. Kapel in rode baksteen met blauwe hardsteen, klokkentorentje en glas-in-loodvensters. Interieur met spits tongewelf met fresco's van Tahon uit Gent, straalgewelf in koor en marmeren altaar met beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Voor de kapel, bidbankjes.


ID: 81291 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoogstraat 11 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf en centraal Lourdesgrotje. Ten noorden boerenhuis met gewitte lijstgevel op gecementeerde plint van pseudo-bossage; bakstenen stoep. Centraal dakvenster met laadluik. Verdiepte vensters onder houten latei. Zijpuntgevels met vlechtingen. Lager aanpalend wagenhuis. Ten zuiden stalvleugel met voorliggende bakstenen stoep. Overkragend zadeldak rustend op hondjes; Vlaamse pannen. Ten westen dwarsschuur met afgesnuite linkerhoek. Betonnen conisch hondenhok onder tentdak. Achter het woonhuis gelegen huisweide en bakstenen kapel uit het begin van de jaren 1940.


ID: 81296 | Bouwkundig element

Kapel

Kannootdries (Zwevegem)
Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aan het Heilig Hart, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De kapel gaat terug op een oudere stichting en wordt al aangegeven op het landboek van Sint-Denijs-Doornikse van 1779. Volume tevens weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Bakstenen bedehuisje met ijzeren topkruis en rondboogportaal met ijzeren hek met bepleisterd en witgeschilderd interieur met beelden.