Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16559 resultaten


ID: 238 | Bouwkundig element

Huis De Helle

Priester Daensplein 1-2 (Aalst)
Vermoedelijk oorspronkelijk één huis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2.


ID: 444 | Bouwkundig element

Hof te Putte

Putstraat 161 (Aalst)
Oude pachthoeve uit de 16de - 17de eeuw van de abdij van Affligem, voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve. Boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl van één bouwlaag en zeven traveeën onder afgesnuit zadeldak, aangebouwd bakhuis onder zadeldak met aandak en vlechtingen. Twee haakse schuren uit de 18de eeuw, ongeveer in elkaars verlengde gebouwd.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 212437 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument van Moorsel

Raymond Uyttersprotstraat (Aalst)
Het oorlogsmonument naar ontwerp van J. Marin werd opgericht in 1920 op de hoek van de Raymond Uyttersprotstraat met de Kloosterstraat en de Leirekenstraat. Na de oorlog van 1940-1945 zijn ook de namen toegevoegd van de gesneuvelden en de weerstanders.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 485 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwkapel

Terhagenstraat 13 (Aalst)
Hoeve, gedateerd 1873 in de zandstenen sleutel van de inrijpoort der langsschuur. Ernaast: eenvoudig Onze-Lieve-Vrouwewegkapelletje.


ID: 342 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Termurenlaan 2 (Aalst)
De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af.


ID: 180 | Bouwkundig element

Metalen gashouder

Tragel (Aalst)
Metalen gashouder, zogenaamd van 1908: de geleidende constructie was samengesteld uit metalen liggers en I-balken, verstevigd door diagonale trekstangen. Telescopische cilinder van drie segmenten, in geklonken plaatijzer.


ID: 359 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Vereeckenstraat 46 (Aalst)
De pastorie bestaat uit een mogelijk 17de-eeuws bijgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een hoofdvolume uit de 18de eeuw dat in het begin van de 19de eeuw werd verhoogd en aangepast, een 19de-eeuwse toegangspoort en een ruime pastorietuin.


ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moorsel

Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.