194 resultaten


ID: 200983 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning en atelier Leon De Smet

Koperstraat 20 (Sint-Martens-Latem)
Het Schildershuis is in kern een 19de-eeuwse hoeve, van 1906 tot 1913 het woonhuis en atelier van Leon De Smet. Tussen 1922 en 1940 het buitenverblijf van kunstcriticus, leraar kunstgeschiedenis aan de Gentse Academie en amateur-schilder Georges Chabot.


ID: 38731 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning George Minne

Kortrijksesteenweg 62 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis met atelier van de beeldhouwer en tekenaar George Minne, door hem ontworpen en gebouwd in 1907 en uitgevoerd door de Latemse schrijnwerker en aannemer Jules Maebe, die ook de eerste villa’s in het Leiedorp bouwde. Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak met witgepleisterde lijstgevel naar 18de-eeuws classicistisch model, met gemarkeerd middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus en guirlande.


ID: 38738 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Albijn Van den Abeele

Latemstraat 12 (Sint-Martens-Latem)
Woonhuis gebouwd in 1881 door Albijn Van den Abeele, burgemeester van Latem van 1869 tot 1876, gemeentesecretaris van 1876 tot 1909, schrijver en landschapsschilder. De dorpswoning is gelegen in een omhaagde voortuin en telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Het betreft een dubbelhuis met bepleisterd parement afgelijnd door geblokte hoekpilasters.


ID: 38808 | Bouwkundig element

Villa

Rode Beukendreef 7 (Sint-Martens-Latem)
Villa met atelier van kunstenaar opgetrokken uit ruw gebakken steen naar ontwerp van Jozef Lietaert in 1966. Naar de straatzijde toe gesloten bouw onder plat dak met daklicht.


ID: 38812 | Bouwkundig element

Villa Julia

Xavier De Cocklaan 5 (Sint-Martens-Latem)
Villa Julia is het voormalig woonhuis met atelier van kunstenaar Xavier De Cock. Alleenstaand herenhuis uit de 18de eeuw met kern van 1789, zie gedenksteen binnen. Het oorspronkelijk bepleisterd en witgeschilderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak is heden voorzien van gecementeerde gevels en een schilddak.


ID: 15003 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen ontworpen door Robert Hebb

Guido Gezellelaan 39-40 (Sint-Niklaas)
Twee rijhuizen van vier bouwlagen onder plat dak, respectievelijk in 1935 en in 1939 ontworpen door architect Robert Hebb voor de kunstschilder Etienne Vermeire en diens broer Pierre. Zakelijke, functionele architectuur met decoratief effect door het contrasterend materiaal van beide gevels.


ID: 15066 | Bouwkundig element

Burgerhuis Robert Van de Velde

Koningin Elisabethlaan 33 (Sint-Niklaas)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, in art-decostijl van 1931 naar ontwerp van architect H. De Boom voor beeldhouwer Robert Van de Velde.


ID: 51051 | Bouwkundig element

Wijkschool van de zusters maricolen

Hogestraat 45 (Staden)
Lage klassenvleugel onder afgewolfd pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechts, aanpalende directeurswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 12124 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning van beeldhouwer N. Daems in neorenaissancestijl

Korte Gasthuisstraat 81 (Turnhout)
Vrijstaande woning naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd voor baron Ludovicus Coppens, rond 1884 volgens de cartouche boven de inkomdeur. In 1894 koopt beeldhouwer Napoleon Daems de woning.


ID: 88444 | Bouwkundig element

Hof ter Heide

Heidekapelstraat 30 (Waasmunster)
Voormalige woning van kunstschilder Hector Van Eyck, gelegen tegenover de Heidekapel. Dit diephuis omvat een bel-etage op lage onderbouw van drie traveeën met pannen zadeldak en vertoont een nu egaal geelgeschilderde bak- en natuurstenen trapgevel met kenmerken van de regionale boerenhuisbouw.