Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1368 resultaten


ID: 34608 | Bouwkundig element

Landhuis

Ganzeplas 21 (Aalter)
Nog grotendeels omgrachte terp met 19de-eeuws kasteel, later hoeve. Heden ingesloten door recentere villaverkaveling. Gebouwd begin 19de eeuw door Penneman. Toegang ten westen met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met siervazen. Ten oosten gelegen woning van zeven traveeën met een souterrain en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 34902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Wallen

Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.


ID: 34639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Loveld met park

Loveldlaan 47 (Aalter)
Kasteel op L-vormig grondplan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau en opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leien dak in een vereenvoudigde classicerende zogenaamd Franse stijl. Rondom het kasteel een door dreven en zichtassen gestructureerd park.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.


ID: 34703 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schuurlo

Schuurlo 10-11, 13 (Aalter)
Kasteeldomein bestaande uit een omgrachte site met hoeve Goed Schuurlo, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, en een neotraditioneel kasteeltje uit het interbellum omgeven door park in landschappelijke stijl. Kasteel van twee bouwlagen opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels met Brugse travee waarin kruiskozijnen en spitsboogveldjes. Ten zuiden, voormalig koetshuis van drie traveeën onder schilddak. Ten zuidoosten, voormalige oranjerie of speelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


ID: 34850 | Bouwkundig element

Kasteel van Stuivenberge

Stuivenberg zonder nummer (Aalter)
In 1700 gekend als omwalde hoeve toebehorend aan de familie Bellemans, in 1740 aan J. Diericx (Gent) die er een buitenverblijf van maakte. In 1841 verkocht aan de familie le Sergeant d'Hendecourt, laatste eigenares van het kasteel was Marie le Sergeant d'Hendecourt.


ID: 34861 | Bouwkundig element

Kasteeltje

Waggebrug 2 (Aalter)
Modern kasteeltje van baron de Crombrugghe de Picquendaele, opgericht na de verkoop in 1963 van het oude kasteel van Bellem op de Mariahovelaan.


ID: 135002 | Landschappelijk geheel

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.


ID: 134448 | Landschappelijk element

Domein van Rivieren

Begijnendijksesteenweg 221 (Aarschot)
Oorspronkelijk omwalde kasteelsite met opper- en neerhof, vernietigd in 1866; landschappelijk park (5,5 hectare) aangelegd circa 1880 rond nieuw gebouwd eclectisch kasteel; bruine beuken in '12 apostelen'-formatie, typisch voor de regio.


ID: 214134 | Bouwkundig element

Kasteel van Rivieren

Begijnendijksesteenweg 221 (Aarschot)
Eind 19de-eeuws eclectisch kasteel gelegen in een park in landschappelijke stijl van circa 1880 aangelegd op de locatie van een oorspronkelijk omwalde site.