Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

55 resultaten


ID: 35539 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Melderen

Veldestraat 148 (Deinze)
Kasteel met omringend park van twee bouwlagen, gebouwd naar ontwerp van architect Jozef De Waele in 1900 op de plaats van een ouder kasteeltje. Twee toegangen tot het domein. Hoofdingang met ijzeren hek tussen geblokte bakstenen pijlers met bolbekroning. Kleiner ijzeren hek verderop.


ID: 18581 | Bouwkundig element

Burgerhuis Radica-Dodica

Patijntjestraat 14-16 (Gent)
Twee onderkelderde burgerhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak in repeterend schema, volgens bouwaanvragen van 1926 en 1927, ontworpen door architect Geo Henderick. Voortuintjes afgesloten door ijzeren art-decohekken tussen bakstenen pijlers.


ID: 85311 | Bouwkundig element

Villa Drijgoten met tuin en brug

Driegoten 89 (Hamme)
Villa Drijgoten werd aanvankelijk in 1903 gebouwd in cottagestijI, maar werd in de jaren 1940 deels versteend. Het behouden tuinontwerp, met integratie van het natuurlijke hoogteverschil en rest van de vroegere Schelde-inham, is exemplarisch voor een begin 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg.


ID: 79466 | Bouwkundig element

Wegkruis

Terreststraat (Houthulst)
Aan de hoek met de Slijpstraat gelegen wegkruis, tevens op het hoogste punt van het gehucht "Terrest". Ijzeren kruis met lantaarn vermoedelijk uit de jaren 1920. Bakstenen sokkel, rondom perkje met vernieuwde muur.


ID: 59652 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grote Markt 24 (Kortrijk)
Hoekpand van 1673 van drie + vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Waalse pannen). Voormalig woonhuis van de drukkersfamilie Van Ghemert. Verankerde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk).


ID: 59911 | Bouwkundig element

Winkel

Leiestraat 3-5 (Kortrijk)
Winkelpand met 19de-eeuwse lijstgevel, vermoedelijk met oudere kern; de travee links ervan, behorend tot het stadhuis, omvat de deur voor lantaarnaanstekers waarboven een Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1818, erboven vermoedelijk wapenschild.


ID: 60400 | Bouwkundig element

Likeurstokerij oud huis Mouliez-Busschaert

Wandelingstraat 2-4 (Kortrijk)
Opgericht in 1870 als "likeurstokerij De Hazewind". Breedhuis van circa 1870, met typische bepleisterde lijstgevel. Muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1880, waarboven opschrift "O.L.V. HULP DER CHRISTENEN". Sierlijk uitgewerkte smeedijzeren "lantaarn" die de nis verlicht.


ID: 17536 | Bouwkundig element

Stadswoning

Broekdam-Zuid 22 (Kruibeke)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel rechts begrensd door pseudo-pilaster met spiegel.


ID: 88641 | Bouwkundig element

Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats (Lebbeke)
In boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld.


ID: 91545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Dassonville met tuin

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.