Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

335 resultaten


ID: 34346 | Bouwkundig element

Molenaarshuis en maalderij

Axelsvaardeken 27 (Wachtebeke)
Voormalig molenaarshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak gebouwd in 1852. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur. Aan de straat palende maalderij gebouwd circa 1880 als stoommaalderij. Met de achterzijde tegen de molenberg aangebouwd rechthoekig bakstenen gebouw onder mank zadeldak.


ID: 32576 | Bouwkundig element

Watermolensite Pexsters

Bronstraat 4 (Wellen)
Watergraanmolen van het onderslagtype, gelegen op de Herk en in gebruik tot in 1978.


ID: 85158 | Bouwkundig element

Site Maalbroekmolen

Molenbeekweg 10 (Wetteren)
Als watermolensite klimt de Maalbroekmolen minstens op tot de 16de eeuw. Het voormalige maalderijgebouw strekt zich uit in de lengte aan de straatkant en incorporeert links het oude watermolengebouw uit 1874. De bakstenen schoorsteenschacht vormt een vrijstaande constructie binnen het oude molenerf dat deels omgeven is door de voormalige maalderijgebouwen.


ID: 85052 | Bouwkundig element

Maalderijgebouwen De Rycke

Serskampsteenweg 381 (Wetteren)
Voormalige maalderijgebouwen De Rycke. Oude site, waar voorheen een staakmolen stond, reeds vermeld in 1701. Eenvoudig woonhuis, volgens kadaster uit 1909, met vernieuwd parement. Aan de oostzijde verankerde bakstenen industriële gebouwen onder zadeldak en onder plat dak. Laadluik in oudste gedeelte, rechthoekige muuropeningen onder respectievelijk houten en betonlatei.


ID: 71507 | Bouwkundig element

Windmolensite De Grote Macht

Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 77704 | Bouwkundig element

Burgerhuis met maalderij

Strijp 58 (Wichelen)
Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, door ankers op de voorgevel gedateerd 1922. Links aansluitend voormalig maalderijgebouw van oorspronkelijk één en nu twee bouwlagen onder laag golfplaten dak. Technische installatie verdwenen.


ID: 89615 | Bouwkundig element

Hoeve en maalderijsite

Heirweg 228 (Wielsbeke)
Hoeve en maalderijsite, waarvan het woonhuis wellicht dateert uit 1786.


ID: 89473 | Bouwkundig element

Molen Moreau

Molenstraat (Wielsbeke)
Achterin de Molenstraat ter hoogte van nummer 58 bevindt zich de molen- en maalderijsite, "Molen Moreau" of "Molen Goemaere". Ingebouwd tussen een maalderijgebouw uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw steekt een vervallen molenromp.


ID: 89646 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek, bestaande uit 20ste-eeuwse fabrieksgebouwen, schoorsteen en vlasschuren. De roterij werd afgebroken. Naar verluidt omvorming van een voormalige maalderij.