Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 70410 | Bouwkundig element

School Klavertje Vier

Heldenplein 17A (Vilvoorde)
Opgericht in 1903, achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante klassenvleugel met aanbouwsel links, aan de straat getrapte toegang met nis voor Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 70662 | Bouwkundig element

Gildenhuis

Kerkstraat 30-32 (Vilvoorde)
Neoclassicistisch hoekpand met karakteristieke afgeschuinde hoek met rondboognis en Onze-Lieve-Vrouwebeeld, zes + afgeschuinde hoek + vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerd zadeldak, geregistreerd in 1872.


ID: 31584 | Bouwkundig element

Hoeve

Broekdreef 1 (Vleteren)
Merkwaardig, doch vervallen en leegstaand hoevetje, gelegen ten noordwesten van de kerk. Voorliggende boomgaard ten oosten afgezet met knotwilgen; moestuin ten oosten van het boerenhuis.


ID: 31543 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Halve Reningestraat 1 (Vleteren)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een begraasd erf, toegankelijk via hek. Ten westen, resten van voormalige omwalling.


ID: 31623 | Bouwkundig element

Herberg

Steenstraat 17 (Vleteren)
Voormalige herberg van het type afspanning, zie oude reclameborden en gekasseid voorerfje. Achterliggende omhaagde tuin met resten van boomgaard en moestuin.


ID: 32887 | Bouwkundig element

Rusthuis

Molenstraat 19 (Wervik)
"Rusthuis" volgens opschrift; uit de jaren 1920. Imposante bakstenen gevel geritmeerd door kolossale Ionische pilasters onder eenvoudig, maar zwaar hoofdgestel. Boven de deur rechts, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind in neobarokke nis.


ID: 32992 | Bouwkundig element

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Sint Denijsplaats 6-9, 10 (Wervik)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing van twee bouwlagen, met herbergen, winkel- en burgerhuizen ten westen van de kerk; opschrift van pilasterbasement (nummer 10): "Deze blok huizen werd in 1918 door oorlogsgeweld vernield en in 1925 heropgebouwd door Aimé Latte, bouwmeester te Kortrijk".


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 71019 | Bouwkundig element

Reynsakkershoeve

Kruisstraat 138 (Wevelgem)
Eeuwenoude hoeve met bewaarde motestructuur, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losstaande bestanddelen. Op de Atlas der Buurtwegen (1841), afgebeeld als volledig omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Thans sterk verbouwde hoeve met 19de-eeuws uitzicht. In 1830 werd de hoeve uitgebaat door P. Van Den Berghe, burgemeester van Wevelgem. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een geasfalteerd erf.