193 resultaten


ID: 71421 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Kezelberg

Korteweg zonder nummer (Wevelgem)
Kezelberg Military Cemetery. Britse militaire begraafplaats, aangelegd in oktober en november 1918 met 147 Commonwealth graven (145 Britten, 1 Canadees en 1 Chinees) en 14 graven van Duitse soldaten en vliegeniers.


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats

Kruisstraat zonder nummer (Wevelgem)
Deutscher Soldatenfriedhof Menen 1914-1918, deels gelegen op het grondgebied van Menen. Duitse militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog, tevens grootste in Vlaanderen met 48.049 graven.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat zonder nummer, zonder nummer (Wielsbeke)
13de Liniestraat z.nr. <italic>Gemeentelijke begraafplaats</italic>, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956. Historiek (kerkgeschiedenis, cf. straatinleiding). In 1631 wordt op initiatief van pastoor Merlijn en Jonkheer Gyselbrecht de Crombrugghe de broederschap van O.-L.-Vrouw der Ze


ID: 201117 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats

Brusselsesteenweg zonder nummer (Zemst)
Begraafplaats met rechthoekig grondplan omgeven door een bakstenen muur, op de begraafplaats van Eppegem liggen 228 Belgische doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven.


ID: 201181 | Bouwkundig element

Passchendaele New British Cemetery

's Graventafelstraat zonder nummer (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, die pas na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven uit de slagvelden rond Passendale en Langemark.


ID: 135406 | Landschappelijk geheel

Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 300490 | Landschappelijk geheel

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 201183 | Bouwkundig element

Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat zonder nummer (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd door de concentratie van graven uit kleinere begraafplaatsen en veldgraven. Er liggen nu 1.583 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 1 Brit uit de Tweede Wereldoorlog begraven (of worden herdacht).


ID: 201178 | Bouwkundig element

Polygon Wood Cemetery

Lange Dreve zonder nummer (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos.


ID: 201179 | Bouwkundig element

Buttes New British Cemetery

Lange Dreve zonder nummer (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De geschiedenis van deze begraafplaats hangt nauw samen met die van de vlakbij gelegen begraafplaats Polygon Wood Cemetery.