193 resultaten


ID: 201004 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Chateau Military Cemetery

Nieuwstraat zonder nummer (Heuvelland)
In december 1914 startte men met de aanleg van de begraafplaats in het noordelijk deel van het kasteeldomein, langs de 'Sackville Street'. De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven.


ID: 201026 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery

Poperingestraat zonder nummer (Heuvelland)
De aanleg van de begraafplaats startte in oktober 1917. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met 50 graven afkomstig van de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen. De begraafplaats werd ontworpen door W.H. Cowlishaw.


ID: 201014 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery

Reningelststraat zonder nummer (Heuvelland)
Volgens het huidige register liggen er 1082 doden begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect). De begraafplaats heeft een langwerpig, nagenoeg rechthoekig grondplan, achteraan (zuidwestkant) is de muur rondgebogen. Het terrein, met een oppervlakte van ca. 4435m², is licht golvend en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs aangelegd is volgens het reliëf van de begraafplaats. Aan straatzijde is de voormuur vrij laag. De begraafplaats kan betreden worden via 2 bakstenen toegangsgebouwen met rondbogige doorgang. In deze toegangsgebouwen bevinden zich de landplaten en het registerkastje. De metalen informatieplaat ligt in een bloemperkje centraal tegen de voormuur. Links en rechts vooraan staan 2 stenen zitbanken. Centraal vooraan op de begraafplaats staat de


ID: 201037 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Oosttaverne Wood Cemetery

Rijselstraat zonder nummer (Heuvelland)
'Oosttaverne Wood Cemetery' werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens, met medewerking van N.A. Rew. De begraafplaats is langwerpig, circa 4340m² groot en wordt grotendeels omgeven door een lage natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het terrein is aangelegd in verschillende niveaus.


ID: 201003 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetry

Savaardlindestraat zonder nummer (Heuvelland)
'Irish House Cemetery' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 570 vierkante meter, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het terrein van de begraafplaats is effen en wordt omgeven door een lage, donkere natuurstenen muur, afgedekt met rechtopstaande natuurstenen.


ID: 201041 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery

Scheerstraat zonder nummer (Heuvelland)
Spanbroekmolen British Cemetery is genoemd naar een molen, die ten zuidwesten van het dorp Wijtschate stond. De begraafplaats werd opgericht in 1917. De begraafplaats werd tijdens latere gevechten volledig vernield. Na de oorlog kon ze opnieuw gelokaliseerd worden. 6 graven werden niet meer teruggevonden: deze doden worden nu met een ‘special memorial’ herdacht. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove. Spanbroekmolen British Cemetery is een kleine begraafplaats (304m²), met rechthoekig grondplan en een vlak terrein dat omgeven wordt door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang, waar het jaartal ‘1917’ vermeld staat, wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. Nabij de toegang zijn de drie landplaten en een zitbank terug te vinden. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan (noordkant). Scott Michael, The Ypres


ID: 201001 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery

Victoriastraat zonder nummer (Heuvelland)
Dranoutre Military Cemetery werd gestart in juli 1915. De begraafplaats werd gebruikt tot maart 1918. Volgens het huidige register liggen er 459 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Min of meer rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 3800m². Het terrein van de begraafplaats is grotendeels genivelleerd en aangelegd in verschillende niveaus, deels afgebakend met breukstenen muurtjes met trapjes. De begraafplaats wordt deels omgeven door steile randen en wordt afgebakend met een haag (beuk) en afrasteringen. De begraafplaats kan betreden worden via een graspad, afgezet met Portugese laurierkers, en 2 smeedijzeren hekkens, met tussenin een grijsgroene natuurstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen en aan de zijkanten 2 pijlers. Hier staat te lezen ‘Dranoutre Military Cemetery


ID: 201005 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery

Vierstraat 59B (Heuvelland)
De oorsprong van de begraafplaats Kemmel No.1 French Cemetery is niet gekend. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven. In het totaal zijn er 390 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).


ID: 201034 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

Voormezelestraat zonder nummer (Heuvelland)
'Croonaert Chapel Cemetery' is een kleine begraafplaats (455m²), ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant (met een insprong bij de toegang) en is omgeven door een natuurstenen muur. Het terrein helt lichtjes af.


ID: 201046 | Bouwkundig element

Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery

Vrooilandstraat zonder nummer (Heuvelland)
Men startte met de aanleg van de begraafplaats in juli 1916. Op de begraafplaats zijn 301 mannen begraven. Er werden 3 'special memorials' opgericht voor de mannen van het ‘1st/7th Cheshire’. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).