Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1045 resultaten


ID: 16080 | Bouwkundig element

Gekoppelde boerenarbeiderswoningen

Lostraat 18-19 (Alveringem)
Alleenstaand rijtje van gekoppelde 19de-eeuwse boerenarbeidershuisjes met voorliggende moestuin.


ID: 15844 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Herberg 8 (Alveringem)
Nog deels omwalde (rest van wal ten oosten van schuur, afgezet met populieren) hoeve met losse, U-vormige opstelling van gebouwen rondom grasveld (voormalig erf), nabij grote baan. Woonhuis op terp, met achterliggende moestuin en boomgaard.


ID: 16444 | Bouwkundig element

Hoeve met bakhuis

Oude Molenstraat 3 (Alveringem)
Hoevetje van het langgestrekte type met achterliggend bakhuis, moestuintje en boomgaard, evenwijdig aan straat gelegen.


ID: 16153 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roggestraat 12 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt en bakstenen paden, gelegen midden weilanden, in het oosten afgezet met abelen, aansluitend bij nummer 11. Moestuintje achter het huis.


ID: 83673 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schooldreef 14 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een begraasd erf, midden de vlakte, in nabijheid van zogenaamd "Hoeve Visart". Boerenhuis met achterliggende moestuin ten zuidoosten van erf. Noord gelegen boomgaard. Mooi perspectief op dorp met kerk en molen. Boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak met kort overstekende rand (mechanische pannen), gedateerd 1832.


ID: 83674 | Bouwkundig element

Hoeve Visart

Schooldreef 15 (Alveringem)
Zogenaamd "Hoeve Visart", historisch teruggaand op het zogenaamd "Kasteel van het Vrije van St-Omaars", reeds gedeeltelijk verdwenen in 1680, op een ‘fraeye ende eerelycke woonste’ in de buurt na. Merkwaardig complex midden poldervlakte, bereikbaar via bakstenen, drieledige boogbrug met neogotisch hek tussen postamenten (gietijzer?) over brede sloot welke het domein in het noorden en het westen omgeeft. Hoeve ondergebracht in 19de-eeuwse afhankelijkheden van voormalig kasteel, meer bepaald in woningen van koetsier en hovenier, en stallingen.


ID: 16122 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en waterput

St.-Rijkersstraat 49 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen en rest van omwalling ten oosten, gelegen midden weiden en boomgaarden. Mooi perspectief op kerk en molen van Alveringem. Vrij gaaf bewaard boerenhuis met streekgebonden karakter.


ID: 15861 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

St.-Rijkersstraat 61 (Alveringem)
Van de baan verwijderde, midden weilanden gelegen meerledige hoeve met rest van omwalling ten noorden van woonhuis. L-vormige opstelling van schuur en stalling rondom een verhard erf met vaalt. Boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën + een verbouwde rechter travee en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 16084 | Bouwkundig element

Hoeve

Stavelestraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint erf. Ten noorden, rest van omwalling.


ID: 16088 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 10 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom rechthoekig onverhard erf; bakstenen voetpaden. Moestuin links van het boerenhuis. Ten noordwesten, rest van omwalling. Ten westen, met doornhaag omzoomde boomgaard. Ten noordwesten, boerenhuis van een opkamertravee links + vijf traveeën en één bouwlaag onder mank (wegens recente uitbouw) zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?).