Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 45338 | Bouwkundig element

Watermolen Moldergemmolen

Molenberg 12A (Zwalm)
Molen reeds bekend in 1229, grotendeels 19de-eeuwse korenwatermolen met bewaard houten sluiswerk met trapsgewijze afgewerkte strekdam, binnenwerk grotendeels bewaard.


ID: 45195 | Bouwkundig element

Watermolen Zwalmmolen

Rekegemstraat 29 (Zwalm)
Oorspronkelijk koren- en oliewatermolen, van 1891 tot 1964 in gebruik als graangemaal, intact 19de-eeuws molenmechanisme.


ID: 45301 | Bouwkundig element

Koutermolen

Sint-Annastraat 45 (Zwalm)
De Koutermolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1772 (zie ingemetselde zandstenen jaartalsteen boven de zuidelijke deur).


ID: 201058 | Bouwkundig element

Vinkemolen

Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.


ID: 80841 | Bouwkundig element

Stenen Molen

Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.


ID: 81252 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Klare

Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.


ID: 81018 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Feys Hoevestraat 23 (Zwevegem)
Historische hoeve met hoofdzakelijk 18de-eeuws gebouwenbestand. Site aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont opstelling bestaande uit vijf volumes. Het volume in het noordwesten wordt vermeld als brouwerij, naar verluidt in bedrijf tot 1864. In 1882 wordt de schuur vermoedelijk uitgebreid. Buiten de omwalling wordt een rechthoekige constructie opgetrokken vermeld als "paardenraapkoekmolen". Ten noorden langgestrekt verbouwd boerenhuis naar verluidt vroeger gedateerd 1784 door jaarankers. Lijstgevel met aflijnende bakstenen fries. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Ten oosten stalvleugel onder overkragend zadeldak. Aangepaste muuropeningen. bestanddelen met U-vormige opstelling Dwarsschuur gedateerd 1763-1865 datumstenen, vermoedelijk verwijzend naar oprichting en uitbreiding schuur. Rechts, wagenhuis. Ten westen, voormalige "paardenraapkoekmolen", verbouwd tot garage.


ID: 81033 | Bouwkundig element

Watermolen Slypemolen

Stedestraat (Zwevegem)
De Slypemolen is een aan de Slypebeek gelegen, historische watermolen, voor het eerst vermeld in 1628. De korenwatermolen bleef in gebruik tot circa 1918. In 1928 werd de molen uitgebroken. In 1964 verdween het woonhuis. Van de historische site blijft de ruïne van het voormalig werkhuis over en de afdamming in de beek. De resten van de gevel aan het water zijn onderaan versterkt in natuursteen.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 14715 | Bouwkundig element

Molenhuis en molenromp

Molenstraat 2, Polderstraat 56 (Zwijndrecht)
Molenhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noordwesten aan de Molenstraat bakstenen molenromp van een bovenkruier.